27 Nisan 2024
Basın Duyurusu

KADIN YASALARIN, YASAKLARIN AVI DEĞİLDİR.

BASIN BİLDİRİSİ

KADIN YASALARIN, YASAKLARIN AVI DEĞİLDİR.

Toplumu bölen ayrımcı şiddet dili; kadınları katletmeyi, çocuklarımızı hayattan koparmayı, insanı yalnızlaştırmayı, acıları katmerleştirmeyi, sorunları derinleştirmeyi sürdürüyor.
Erkek egemen sistemin dili, şiddetin eşitliksiz ilkesidir.

Bu dil, kadını aşağılamak için kullanıldıkça kadına yönelik şiddet,” kadın kırımı”na dönüşüyor.
Gün geçmiyor ki kadın bedeni üzerine fetvalar verilmesin. Kadınların kaç çocuk doğuracağından, etek boyuna kadar karışan iktidar dilinin, cehaletin bilinçaltına sinmiş barbar ve faşist ruhları cesaretlendirdiği de bir gerçektir.

Bu yüzden AKP döneminde kadına şiddet % 1400 artmıştır.
Erdoğan’ın “Kadına şiddet abartılıyor.”, Davutoğlu’nun“Kadınlığı provokasyon unsuru olarak kullanıyorlar.” gibi inkarcı ve yaralayıcı dilinin, ateşe benzin dökmenin ötesinde başka bir anlam taşımadığını gördük, görüyoruz.
Kadına yönelik cinsel suçlara, barbar cinayetlere karşı yargı da “ağır tahrik” “iyi hal” “ruh sağlığı bozulmadı” gibi yaklaşımlarla tecavüzcü ruhu sokağa salabiliyor.

Bu durumun, bir zihniyet örtüşmesinden kaynaklandığını biliyoruz.
Biz yazarlar, kadınlarımızın barbarlığın ve yasaların avı olmasını istemiyoruz.
Uygar, eşitlikçi, özgürlükçü bir toplum için kadının ve insanın düşlerinin aynı olduğuna inanıyoruz.
Bu bilinçle, iktidarın sorunları insanlık dışı yöntemlerle çözme önerileri yerine, altına imzasını koyduğu Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni hayata geçirmesini; kadını aşağılayan, ötekileştiren saldırgan dil ve eylemlerinden vazgeçmesini istiyoruz.