16 Ekim 2024

Usta yazar Fakir Baykurt’u mezarı başında andık!

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Yönetim Kurulu üyeleri, Işık Baykurt ile birlikte, Fakir Baykurt’un vefatının 25. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı’nda düzenlenen anma töreninde usta yazarı mezarı başında andık.

TYS Genel Sekreteri Tahir Şilkan, yaptığı konuşmada Fakir Baykurt’un mücadelesini ve edebi mirasını vurgularken, konuşmasını Baykurt’un “Özyaşam” adlı eserindeki son sözleriyle tamamladı:
“Yurdumuzda ve dünyada sömürü alabildiğince sürüyor. Sömürünün yalnız altını değil, üstünü de çizebilmek için sosyalizmin zorunluluğu sürüyor. Cayan caysın, ben caymıyorum. Tek kişi kalsam da sosyalizme inancım sürecektir. Benim temelim yoksullukla atıldı ama yapım umut taşlarıyla yükseldi. Emekçilerin iktidara yükselmesi olayı dünyada yenidir. Hiç kuşkum yok! Kitleler halinde yeniden çoğalacağız. Biz dünyayı yüzünden yüzeyinden değil, temelinden değiştireceğiz! Yenileceğiz, yenileceğiz, sonunda yeneceğiz! Bugün olmazsa yarın, kazanacağız!”

Bu anlamlı tören, Fakir Baykurt’un eserlerine ve ideallerine duyulan derin saygıyı bir kez daha ortaya koyduk.