16 Eylül 2024
Basın DuyurusuDuyurular

MIGIRDİÇ MARGOSYAN’I YİTİRDİK

“…Babam İstanbul’a git anadilini öğren, ‘adam’ ol demişti. İstanbul’a gittim; anadilimi öğrendim, anadilimin öğretmeni oldum, öğrencilerim oldu. Sonra ‘Gâvur Mahallesi’ni yazdım. O kadar önemli işler yapmışım ki gerçekten ‘adam’ oldum…” diyen öykü ve deneme yazarı Mıgırdiç Margosyan yaşamını yitirdi.

Margosyan 1938’de Diyarbakır, Sur ilçesi Hançepek’te (Gâvur Mahallesi’nde) doğdu. Ortaöğrenimini Bezciyan Ermeni Ortaokulu ve Getronagan Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi. Tıbrevank Ermeni Lisesinde felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyatı dersleri verdi.

Edebiyata ilgisi hep süren Margosyan’ın Ermenice ve Türkçe yazdığı yapıtları şunlardır: Mer Ayt Goğmeri (Bizim Oralar, 1984), Gâvur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995), Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998), Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından, 1999), Kürdan (2010), Memleket Meseleleri (2019). Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazıları yayımlanan Margosyan’ın Evrensel gazetesindeki yazılarının bir bölümü Kirveme Mektuplar (2006) adıyla, bir bölümü de Çengelliiğne (2010) adıyla yayımlandı. Margosyan, öykü ve yazılarında mizahtan alabildiğine yararlanarak halklar arasında kardeşlik ve dostluğu güçlendiren bir içerik oluşturdu.

Ülke edebiyatına katkılarıyla yaşayacak olan Mıgırdiç Margosyan’ın yakınları başta olmak üzere dostlarına, yazar arkadaşlarına ve okurlarına Türkiye Yazarlar Sendikası olarak başsağlığı diliyoruz.

BİYOGRAFİSİ
Yazar Mıgırdiç Margosyan 23 Aralık 1938’de Diyarbakır‘ın Sur ilçesindeki Hançepek Mahallesi’nde (Gâvur Mahallesi) doğdu. Eğitimini sırasıyla Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul’da Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Ermeni Lisesi‘nde sürdürdü. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi felsefe bölümünde tamamladı.

1966 ile 1972 yılları arasında Üsküdar‘ın Selamsız semtindeki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyat öğretmenliği ve okul müdürlüğü yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebî çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Nor Marmara gazetesinde yayımlanan Ermenice öykulerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmeri (Bizim Oralar) başlığıyla 1984 yılında kitap haline getirildi. Bu kitabıyla 1988 yılında Paris‘te Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Vakfı Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Gâvur Mahallesi (1992), Tespih Taneleri (1995), Söyle Margos Nerelisen? (1995), ve Biletimiz İstanbul’a Kesildi (1998) başlıklı Türkçe kitaplarını, 1999’da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından) izledi. Gâvur MahallesiAvesta Yayınevi tarafından Li Ba Me, Li Wan Deran başlığıyla Kürtçe‘ye tercüme edildi. 2010 yılında Türkçe kaleme aldığı Kürdan başlıklı kitabı Aras Yayıncılık tarafından yayınlandı. Evrensel gazetesinde Kirveme Mektuplar başlıklı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan’ın bu makalelerinin bir bölümü Lis Basın-Yayın tarafından Kirveme Mektuplar adıyla 2006’da Diyarbakır’da yayımlandı. Aynı gazetede yazdığı makalelerin bir bölümü 1999 yılında Belge Yayınları tarafından Çengelli iğne başlığıyla yayımlandı. Agos gazetesinde 1996 ile 1999 yılları arasında yayımlanan makalelerinden bir seçki, Zurna başlığıyla 2009’da, Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem gazeteleri makaleleri derlemesi Kürdan başlığıyla 2010’da yayınlandı. Dünyanın yaratılışını mizahla anlattığı Tanrı’nın Seyir Defteri ise 2016’da yayımlandı.
2018’de 80’inci yaşına giren yazar, TÜYAP Diyarbakır Kitap Fuarı’nın onur konuğu oldu.
Ermeni yazınında taşra edebiyatının son temsilcisi olarak bilinmektedir. AgosÖzgür GündemNor Marmara ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde yazdı. Günlük olarak yayınlanan Evrensel gazetesinde Kirveme Mektuplar başlığıyla köşe yazıları yayınlanmıştır. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesiydi.

ESERLERİ

  • Mer Ayt Goğmeri (Bizim O Yöreler)
  • Gâvur Mahallesi
  • Söyle Margos Nerelisen?
  • Biletimiz İstanbul’a Kesildi
  • Dikrisi Aperen (Dicle Kıyılarından)
  • Tespih Taneleri
  • Zurna
  • Çengelli İğne
  • Kürdan
  • Tanrı’nın Seyir Defteri
Bağlantıyı kopyala