25 Nisan 2024
DuyurularYazar Duyurusu

GÜNGÖR GENÇAY’A SAYGI

“Yalnızca yoldaşlık

İhaneti, engelleri aşmanın tek yolu bu

Bundan ötürü sevgim bir merhabadır

Dağ yolunun sisli yürüyüşünde

Seninle yeniden buluşacak”

(Güngör Gençay, Dolunay Üstü Görüntüler)

24 Temmuz 1934’te İstanbul’da doğan şair, yazar ve yayıncı Güngör Gençay, 10 yıl önce 22 Nisan 2012’de İstanbul’da aramızdan ayrılmıştı.

Güngör Gençay, tüm uğraşlarını “gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan, ekmek, gül ve hürriyet günleri” için emekçilerin sürdürdüğü örgütlü mücadeleyle birleştiren bir aydınımızdı. Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi ve emekçilerin sınıf partisinin kurucularından olan, Gerçek Sanat Yayınlarını kurup yöneten Gençay’ın diğer bir önemli çabası da siyasi görüşleri ya da eylemleri nedeniyle görmezden gelinen ya da unutturulmak istenen yazar ve sanatçılar içindi. “Buruk Anmalar Defteri” (2002) adlı kitabında “ödün vermeden insanın emek kavgasını kovalayanlara, ‘öldü’ denilemez” diyen Gençay, yazıları gibi söyleşilerinde (Üç Kapıdan, 2003) de emeği, dostluğu, mücadeleyi ve barışı odağına almıştır. Dünya görüşü ve yaşamından yapıtları soyutlanamayan Gençay’ın şiir, öykü, anı, inceleme, deneme, söyleşi ve çocuk kitabı türünde kırkı aşkın kitabı yayımlanmıştır.

Şiir kitaplarının ilki Sabah Rıhtımı (1965), sonrakiler ise Balıklar Ovası (1967), Oğul (1967), Dövülü Yürek (1968), Vurgunsuz Sabahlara Uyanmak (1988), Barut Yüklü Yıldızlar (1988), Annem Beni Yetiştirdi (1989), Kısacalar (1990), Sataşmalar (1993), Ağmalar (1995), Denize Akan Yangın (1995), Yaşam Umuda Uyarlı (2000), Yaşam Çavlanında (2005), Dolunay Üstü Görüntüler (2009) adlarını taşır. Bugün Bize Yetmez (1996) adlı çocuklar için yazdığı bir şiir kitabı da olan Gençay, 1954’te yayınladığı Genç Şairler ile başlayarak 2004’te Madenci Şiirleri, 2005’te 1 Mayıs Şiirleri, Grev ve Direniş Şiirleri, Deprem Şiirleri, Emekçi Kadın Şiirleri, Sivas Kıyımı Şiirleri adlarını taşıyan seçkiler de hazırlayıp yayınlamıştır.

Güngör Gençay, Yaşam Çavlanında adlı kitabında 1999’daki Malazlar grevinde geleceğin türküsünü söyleyenleri tarihe şöyle not düşmüştür:

KİBRİTİN UCUNDAKİ YANGIN

Kıpır kıpır tomurları baharın

Karakışlarında gizleniyor

Üşümüş gecelerin sıcak insanı

Işıtıp bir grev gününü daha

Doğacak güne yaslanıyor

Ayşe’dir tüm kadınların adı

Necmiye ya da Hatça

Şimdi aynı oktavda büyüyen sesleriyle

Grev türküleri şenleniyor

Sözleri çiçeğidir bir ağacın

Yürekleri koruyucu yapraklar

Bir sevdanın çeperinde dolanıp

Birbirine kitleniyor

Yarına ve bin yıl ötelere

Söylenecek sözleri var.

Ateşin ucundaki ateş

Ateşin yandığı yer Malazlar

Malazlar’da her doğan günle birlikte

Geleceğin türküsü söyleniyor

Güngör Gençay’ı 10.  ölüm yıldönümünde yapıtlarıyla, merhabasından yayılan sevgi ve saygıyla anıyoruz.

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI YÖNETİM KURULU