23 Haziran 2024
Basın DuyurusuDuyurular

Cibali Tramvay Durağı’nın adı Orhan Kemal Cibali Tramvay Durağı olsun

Yazar Orhan Kemal’in ölümünün 54.yılında adının Cibali Tramvay Durağına eklenmesi için beş meslek örgütü Cibali Tramvay Durağında 2 Haziran 2024 Pazar günü saat 14.00’de basın açıklamasını TYS Genel Sekreteri Tahir Şilkan yaptı.

CİBALİ TRAMVAY DURAĞININ ADI “CİBALİ ORHAN KEMAL DURAĞI ” OLSUN!

Semt, cadde, sokak, durak, semt park, meydan veya mahalleye ya da spor salonu, kültür merkezi gibi mekanlara, ülkeye, şehre, spora, bilime yaptıkları-ettikleri, yazdıkları ile hizmet etmiş kişilerin adının verilmesi çok eski gelenektir.  Bu isimler, genellikle devlet adamları, emekli askerler, sanatçı ve yazarlar, şehitler, bilim insanları, sporcuların adıdır.

Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,  Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve PEN Türkiye Yazarlar Derneği olarak 2021 yılı başında açılan “Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı” nın  Cibali durağına Orhan Kemal adının eklenmesini ve durağın adının “Cibali Orhan Kemal Durağı” olması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ortak başvuru yapmıştık. Başvurumuzun üzerinden uzun zaman geçmesine karşın bu talebimizin gerçekleşmemesinin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Orhan Kemal 56 yıllık kısa yaşamının İstanbul’da yaşadığı toplam 20 yılının neredeyse tamamını Cibali’de geçirmiş, kenar mahalle insanlarını, Beyoğlu’nun arka sokaklarında gençliğini harcayanları, hayatın her alanında üreterek yaratan emekçilerin hayatını anlattığı roman, öykü ve oyunlarını Cibali’de yazmış Cibali ile özdeşleşmiş bir yazardır. Orhan Kemal Cibalili olmasını Abidin Dino’ya yazdığı mektupta anlatırken umudunu da seslendirir.

“…Unkapanı’nda, daha doğrusu Cibali’de oturuyorum. Bir yanımda tütün fabrikası Tekel’in. Her sabah fabrika borusunun kalın kalın ötüşü ve penceremin önünden kadınlı erkekli işçilerin geçişi. Hele yağmurlu, çamurdan günlerin mor sabahlarında, biri kucağında, ikisi yanında, bir lokma ekmek için koşan kadın işçilerin telaşı, yaşamak için çabalamaları, kendimi, kendi dertlerimi unutturuyor. Onların “Yaşama savaşı” yanında, bizimki “lüks” Asıl haklı olan onlar…Daha iyi bir dünyaya dünyaca gittiğimize olan inancım hiçbir zaman sarsılmamıştı…İnsanlık arabası değil bu taşları, hatta önüne çıkan hendekleri de aşacaktır…”

Orhan Kemal’in ölümünün 54. Yıldönümünde, gazetecilik, yayın ve yazar örgütleri olarak Orhan Kemal’in umudunu sahipleniyor ve bir kez daha İstanbul büyükşehir Belediyesi’ne sesleniyoruz:

Cibali Tramvay Durağı’nın adı “Cibali Orhan Kemal Durağı” olarak değiştirilsin.

Sonrası;

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner Orhan Kemal’in romanlarıyla İstanbul’un haritasını çizdiğini ve yoksulların hikayelerini dile getirdiğini belirtti. Adnan Özyalçıner “Yazar olarak ilk etkilendiğim isim Orhan Kemal’dir. İlk öykülerimi de Kenar Mahalleden Öyküler olarak yayınladım. İsminin tramvay durağına verilmesinden çok mutlu olacağız” diye konuştu.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise Orhan Kemal’in isminin bir kültür mirası olduğuna dikkat çekerek “Kültür mirası sadece binalar ve mekanlar değildir. Orhan Kemal yaşadığı dönemdeki yoksulların, işçilerin sesi olmuş, Türkiye’nin, İstanbul’un, Cibali’nin sözü olmuştur. Orhan Kemal’in ismi kültür mirasıdır. Durağa isminin eklenmesini çoktan hak etmiştir. İBB’nin meslek örgütlerinin talebine olumlu yanıt vermesini bekliyoruz.” PEN Yazarlar Derneği 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan ise Orhan Kemal’in çok önemli bir yazar olduğunu, döneminin sorunlarına dikkat çektiğini belirterek herkesi Cibali’deki Orhan Kemal’in evini ziyaret etmeye davet etti.

Basın açıklamasının ardından gazeteci, yazar ve yayıncılar meslek örgütü temsilcileri Orhan Kemal’in Cibali’deki evini ziyaret ettiler.