25 Nisan 2024
Basın Duyurusu

“TAŞRANIN ŞAİRİ” NEDRET GÜRCAN’I ANIYORUZ

Dinar’da (Afyon) çıkardığı “Şairler Yaprağı” dergisiyle edebiyat tarihimizde özel bir yer edinen şair, yazar Nedret Gürcan, unutulmaz ayak izleri bulunan kentlerden İzmir’de anılacak.

Payda Yayınları ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın (TYS) düzenlediği, Karşıyaka Belediyesi, Kalan Yayınları ve Munzur Dergisi’nin de desteklediği etkinlik 26 Eylül’de yapılacak.

Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde, saat 14.00 – 17.00 arasında gerçekleştirilecek etkinliğin sunuşunu Mesut Özcan yapacak.

TYS İzmir Temsilcisi M. Mahzun Doğan’ın yöneteceği, anılarla ve anekdotlarla Nedret Gürcan’ı anlatacağı etkinlikte Prof. Dr. Abdullah Şengül “Taşrada edebiyata tutunan şair: Nedret Gürcan”, Raif Öztürk’se “Altın şehir Dinar ve Nedret Gürcan” başlıklarıyla konuşacak. Şairin oğlu Niyazi Gürcan ise onu bir baba olarak anlatacak.

Şair Özlem Tezcan Dertsiz, Nedret Gürcan’a yazılan mektuplardan seçmeler sunarken, Şengül Yılmazkaya da şiirlerinden örnekler sunacak.

Payda Yayınları bu yıl şair adına “Nedret Gürcan Edebiyat Ödülü” de verecek. Ödül, İstanbul, Ankara ve İzmir dışında, Anadolu’da düzenli olarak yayımlanan bir derginin olacak. Dergilerin 1 Kasım’a kadar katılabileceği yarışmanın sonuçları 1 Aralık’ta açıklanacak. Ödülün seçici kurulu Ahmet Özer, Ali Mustafa, Hasibe Ayten, Mesut Özcan ve Özgen Seçkin’den oluşuyor.

NEDRET GÜRCAN:
26 Haziran 1931’de Dinar’da (Afyon) doğan Gürcan, 2 Eylül 2019’da aramızdan ayrıldı. İlk şiiri 1948’de, İzmir’de çıkan Anadolu Gazetesi’nin sanat ekinde yayımlandı. Sonra ürünleriyle Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Şairler Yaprağı, Kervan, Varan, Güney, Kaynak, Pazar Postası ve Sesimiz gibi dergilerde yer aldı.
1950’de İzmir’de, Tarık Dursun K., Cengiz Tuncer ve Ziya Metin’le birlikte Kervan Dergisi’ni 8 sayı çıkardı. Dinar’da ise Şairler Yaprağı Dergisi’ni (1954 – 1957 arası 36 sayı) yayımladı. Günümüzün birçok ünlü şairinin sayfaları arasında yer aldığı bu derginin yanısıra Şairler Yaprağı Yayınları adıyla kitaplar da yayımladı. Dinar’da ayrıca Yeni Dostluk ve Vatandaş adlı siyasi gazeteleri çıkardı. Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde dizi yazıları da yayımlanan Gürcan, 1957’de Akis Dergisi’nde çıkan bir yazısı nedeniyle yargılandı ve aklandı.

2000 yılında Dionysos Şiir Ödülü’nü kazandı.
Yayımlanmış şiir kitapları şunlardır:
Yaşadıkça Aşk (1953), Festival (1956), İki Beyaz Çizgi (1963), Bulut İndi (1972), Tutkun ve Kırgın (1996), Five O’Clock Tea – Beş Çayı (1999), Benim Sevgili Şiirlerim (2009), Bir Mutlu Cümbüştür Yaşamak (2009), Dünya Ne Kadar Küçük (2010), Aşka ve Yaşama Sunulmuş Şiirler (2010).

Yayımlanmış diğer kitapları:
Benim Sevgili Taşram (Anı, 2003), Yaşanmış Taşra Öyküleri (Hikâye, 2005), İzmir’de Üç Gün ve Bir Gece (Roman, 2007), Hoşça Kal Dinar (2008), Yaşanmış Yazlık Öyküler (2011).
Ayrıca Abdullah Şengül ve Döndü Çiftçi’nin “Taşrada Şiire Tutunmak: Nedret Gürcan” kitabı 2007’de, Turgut Çeviker’in yayına hazırladığı “Nedret Gürcan’a Edebiyatçı Mektupları” da 2016’da okurla buluştu.

Karaoğlan Gençlik Merkezi Ihlamurdere Cad. No: 50/5
80700 Beşiktaş/ İstanbul