21 Kasım 2024
Basın DuyurusuDuyurular

Şiir Kentin Şairleri Belgeseli

“Şiir Kentin Şairleri” belgesel oldu…

21 Mart Dünya Şiir Günü nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İzmir’deyse bu yıl çok farklı bir kutlama gerçekleştirilecek. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) işbirliğiyle düzenlenen etkinlik, sanatseverleri hem bir belgesel gösterimi, hem bir fotoğraf sergisi, hem de müzikle buluşturacak.

“İzmir’den Şaire Şairden İzmir’e / Şiir Kentin Şairleri” adlı etkinlik, 23 Mart Cumartesi günü, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) gerçekleştirilecek. Saat 17.00’de başlayacak etkinlikte önce İzmirli şairlerin, kentle ilgili şiirlerinin öykülerini anlattıkları “Bir Kente Fısıldamak” belgeselinin ilk gösterimi yapılacak. Kokteyl ve açılış konuşmalarının ardından uluslararası ödüllü genç müzisyen Adasu Akın’ın müzik dinletisi gerçekleştirilecek. Sonra da “Şiir Kentin Şairleri” adlı fotoğraf sergisi açılacak. Sergi, 30 Nisan’a dek görülebilecek.

İzmirli şair Neval Savak’ın projesi olan etkinlik için fotoğraf ve belgesel çekimlerini TYS İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, Cengiz Arıkan ve Özgür Zeybek yaptı. Projede yer alan İzmirli şairilerse şunlar:

Veysel Çolak, Aydın Şimşek, Tuğrul Keskin, Hidayet Karakuş, Ümit Yaşar Işıkhan, Gamze Cantürk, Bilsen Başaran, Ünal Ersözlü, Namık Kuyumcu, Neval Savak, Gülçin Sahilli, Özgür Zeybek, Dizdar Karaduman, Fatma Aras, Aslıhan Tüylüoğlu, Nesrin Kültür, Cem Seyhun Ünbay,  Mahzun Doğan, Neslihan Yalman, Güzin Oralkan, Selami Şimşek, Yusuf Alper, Neda Olsoy.

Proje koordinatörü Neval Savak, etkinlikle ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“İzmir’de yaşayan şairlerden oluşan bu projenin amacı hem kent belleğini, hem de şair belleğini zamana sabitlemek. Şairin deyişiyle ‘Zamana gölge düşürmek.’ Hızla değişen dünyada kentlerin dokusu da hızla değişiyor. Şairleri kentin önemli simgeleriyle birleştirerek hem mekânları, hem şairleri fotoğraflarda hem de belgeselde bir araya getiriyor bu proje. Değişen, dönüşen, yozlaşan her şeye karşı bir tavır aslında. Buna insan da dahil! Çünkü insan, unutmaya ayarlı. Bu anlamda hem insanı, hem kentleri doğal platformunda özüne döndürmeye çağrı yapıyor şairler.”

 

 

 

Bağlantıyı kopyala