27 Nisan 2024

Üyemiz Ferhat HANÇER’İ kaybettik!

Öğretmen, yazar Ferhat HANÇER, 19 Mart 2024 tarihinde Gerze’de kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.

Türkiye Yazarlar Sendikası olarak Hançer ailesine, yakınlarına, dost ve arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz. Ferhat Hançer yaptığı çalışmalar ve eserleriyle hep yaşayacaktır.

BİYOGRAFİ

FERHAT HANÇER KİMDİR?

1955  Yılı’ndan Sinop’un  Gerze İlçesi’nde doğdu.  Sinop Lisesi’nde başladığı lise öğrenimini, Samsun Ondokuzmayıs Lisesi’nde tamamladı. 1974’te girdiği İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü’nü, 1978’de bitirdikten sonra, aynı yılın eğitim-öğretim yılı başlangıcında, Kastamonu Çatalzeytin Lisesi’nde Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak göreve başladı. 1980’de “atandığı” Tunceli Ovacık Lisesi’nde, 1982 yılına kadar görev yaptıktan sonra, Samsun Cumhuriyet Lisesi’nde, 1982-1993 yılları arasında çalıştı.

Ferhat Hançer, hep mücadele içinde geçen bir yaşamı vardı. Öğretmenliği boyunca TÖB-DER, EĞİT-DER, EĞİTSEN, EĞİTİM-SEN çatısı altında öğretmenlerin eğitim ve demokrasi mücadelesine katıldı. Emekliliğinden sonra da  doğup büyüdüğü topraklarda, Sinop/Gerze’ de  baş gösteren “nükleer ve termik santral” tehditlerine karşı, yaşam savunucularıyla birlikte, verilen mücadelenin içinde yer aldı. Özellikle, 2008 yılından itibaren, Gerze’nin Yaykıl Köyü’nde yapılması planlanan termik santrale karşı yürütülen mücadelede sorumluluklar üstlendi. Nüfusunun kayıtlı ve büyüklerinin gömülü olduğu Yaykıl Köyü’nün ve Gerze halkının, büyük bir özveriyle yürüttüğü yedi yıllık bu mücadelesinin mutlaka yazıya aktarılması gerektiğine inandı. “Direniş Günlüğü”nü öyküleştirerek bir belgesel romana dönüştürmeyi, doğanın talanına karşı mücadele edenlerin saflarında kendine düşen sorumluluklardan biri olarak gördü.

Daha sonra, Samsun Ondokuzmayıs Lisesi’nde, 1993’te sürdürmeye başladığı öğretmenlik ve yöneticilik görevlerinden emekli olduğu 2004’te ayrıldı. Evli ve bir çocuk babası olan Ferhat Hançer, emeklilik sonrası Gerze’ye yerleşti.