25 Nisan 2024

Değerli Yazarımız Tuncer Cücenoğlu’nu Yitirdik

Birçok dönem sendikamızın yönetim kurulunda da çalışmalarda bulunmuş, faaliyetleri ve görüşleriyle katkı koymuş çalışkan bir tiyatro yazarını, yazdığı gazete yazılarıyla toplumumuzu tiyatro konusunda bilgilendiren bir sanat emekçisini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Cücenoğlu, yaklaşık elli yıldır tiyatro ve sanat dünyamızı; yazdığı oyunlar, Devlet Tiyatroları Edebi Kurul üyeliği ve yaptığı çevirilerle zenginleştirdiği gibi yurtdışında sahnelenen oyunlarıyla da ülkemiz tiyatrosunun tanıtılması için özel bir çaba göstermişti.

Tiyatro dünyası yoksunluğunu her zaman hissedecektir. Acılı ailesine sabırlar, sanat dünyamıza başsağlığı diliyoruz.

Türkiye Yazarlar Sendikası

Tuncer Cücenoğlu (10 Nisan 1944, Çorum – 18 Temmuz 2019, İstanbul), Türk oyun yazarıöğretim üyesi ve çevirmen.

26 oyun kaleme aldı ve 4’ü yurt dışından olmak üzere 33 ödül kazandı.

Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Üyeliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Uluslararası PEN Türkiye Merkezi üyeliği yapmıştır.

Tuncer Cücenoğlu ortaöğrenimini Çorum‘da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünü bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığında çeşitli görevler yaptı. 1983’te devlet memurluğundan ayrıldı.

MSM Özel Konservatuvarı, Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi Kadir Has Üniversitesi, Sadri Alışık Kültür Merkezi, Alanya GAKSA Akademisi gibi birçok eğitim kurumunda ‘Dramatik Yazarlık’ eğitmenliği yapmıştır.

Cumhuriyet, Birgün, Habertürk ve Aydınlık gazetelerinde yazıları yayınlanmıştır. Tuncer Cücenoğlu 18 Temmuz 2019’da, İstanbul’da 75 yaşında ölmüştür. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

Türk Tiyatrosu’nu tek başına dünyaya taşıyan Cücenoğlu’nun oyunları 37 dile çevrildi 40’ın üzerinde ülkede sahnelendi. 20. yy.’ın en önemli tiyatro yazarlarından biri olarak Avrupa’da antolojilere alınan ilk ve tek Türk tiyatro yazarıdır.

Oyunlarının sahnelendiği ülkeler

ABD, Avustralya, Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre, İngiltere, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Sırbistan, Makedonya, Moldova, Polonya, Litvanya, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Rusya Federasyonu, Hakas Cumhuriyeti, Tataristan, Başkordistan, Adige Cumhuriyeti,  Dağıstan, Çeçenistan, Çuvaşistan, İran, Pakistan, Hindistan, Uruguay vb

OYUNLARI

Kördövüşü, Öğretmen, Yeşil Gece, Çıkmaz Sokak, Kadıncıklar, Dosya, Biga-1920, Kumarbazlar, Yıldırım Kemal, Kızılırmak, Helikopter, Ziyaretçi, Matruşka, Şapka, Boyacı, Neyzen, Çığ, Sabahattin Ali, Ah Bir Yoksul Olsam, Tiyatrocular, Che Guevara, Mustafam Kemalim, Gece Kulübü, Kadın Sığınağı, Fosforlu Cevriye İstanbul Sokakları, Brutus Ya da Jul Sezar’ın Katli.

Hikayeleri ve makaleleri