29 Nisan 2024

TYS Edebiyat Müzesi’nin yeni konuğu Cengiz Bektaş

Mimar, şair, Türkiye Yazarlar Sendikası eski başkanlarından Cengiz Bektaş, tasarımını ve kuruculuğunu yaptığı TYS Müze-Belgeliği’nde yerini aldı. Edebiyata ilişkin bir bellek oluşturmak, edebiyata görünür kazandırmak amacıyla Kadıköy’de kurulan TYS Edebiyat Müze- Belgeliği, bu kez de Cengiz Bektaş için hazırladığı arşiv dolabı okurların ziyaretine açtı.

TYS II. Başkanı Mustafa Köz’ün sunumunu yaptığı açılışta ilk sözü alan TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, Cengiz Bektaş’ın sadece mimaride değil, şiirde de bir sözcük-yapı ustası olduğunu, düşünceleriyle bir yaşam kültürü oluşturduğunu söyledi. Köz de Bektaş’ın TYS Müze-Belgeliği’nin kuruluşu için verdiği emeğe değindikten sonra, şiirle mimariyi ve Ege-Akdeniz mitologyasını birleştirdiğini, doğayla ve insanla kurduğu sevgi diliyle de insanlığın güzel geleceğini düşleyen bir aydın olduğunu vurguladı.

Şair Yaşar Miraç’ın, Kuzguncuk’un kültürel, entelektüel değişiminde Bektaş’ın önemini anlatmasının ardından şairin eşi Gönül Bektaş, Cengiz Bektaş’ın gençlerle kurduğu yaratıcı, geliştirici ilişkiye ve sivil örgütlerin toplumsal aydınlanmadaki rolüne, TYS Genel Sekreteri Tahir Şilkan da yine Bektaş’ın örgütcülüğüne ve gazete yazılarındaki birleştirici, barışçı tavrına değindi. Müzenin ilk açılışını fotoğraflarıyla belgeleyen Kadir İncesu ise Bektaş’la ilgili anılarını konuklarla paylaştı. Buluşmada Çıngıraklı Sokak Şiir Gazetesi’nden Handan Deniz Tinik de Bektaş’ın “Mimar Günlüğü” adlı şiirini okudu.

Sendika’nın Kadıköy’deki belgeliğinde Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Cemal Süreya, Melih Cevdet Anday, Arif Damar, Talat Sait Halman, Vedat Günyol, Şükran Kurdakul, Sennur Sezer, Enver Ercan, Salih Bolat gibi yazarların ve şairlerin yazı gereçleri, ilk baskı kitap örnekleri, yazı taslakları görülebilir.