27 Nisan 2024
Basın DuyurusuDuyurular

Danimarka PEN’in Dünya Şiir Günü’nü Mesajı

Danimarka PEN adına, Dünya Şiir Günü’nü ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın 50. kuruluş yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum. Diller arası şiir çevirileri, kültürlerimiz arasındaki barışçıl, canlı ve duyarlı diyaloğun en güzel işaretlerinden biridir ve bu, özellikle Danca, Türkçe, Kürtçe ve diğerleri arasındaki alışveriş için de geçerlidir. yazarlar ve çevirmenler. Derneğimizde 2023 yılında ‘Danimarka PEN-Türkiye’ ağını kurduk ve bunu 2024 yılında daha da geliştirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Sanırım mutfak rafından Henrik Nordbrandt’ın Danimarka-Türk yemek kitabını bulup ve ilk fırsatta bu yemeklerden yapcağım. Danimarka’daki Türk toplumu portalında Niels Hav’ın yazdığı bir gönderiden, Henrik Nordbrandt’ın şiirini sizin tercüme ettiğinizi anladım. Aşağıdaki “Yedi Sayı / YEDİ SAYISI” şiirini ve katkınız için teşekkür ederim! Nordbrandt’ın gösterdiği gibi zaman kavramı tuhaf bir kavram: Yarım yüzyıl, yedi yıl ve sonsuzluk gibi deneyimlenebilir!

Sendikanızdaki herkese çok selamlar ve tebrikler,

Mads Julius Elf,

Dronningensgade 14

DK-1420 Kopenhag K

www.danskpen.dk

På vegne af Dansk PEN sender jeg jer de venligste lykønskninger i anledning af Verdens Poesidag og Den Tyrkiske Forfatterforenings 50-årsjubilæum. Oversættelser af poesi mellem sprog hører til blandt de fineste tegn på en fredelig, levende og følsom dialog mellem vores kulturer, og det gælder ikke mindst også udvekslingen mellem danske, tyrkiske, kurdiske o.a. skribenter og oversættere. I vores forening etablerede vi i 2023 netværket ‘Dansk PEN–Tyrkiet’, og det glæder vi os til at videreudvikle i løbet af 2024.
Jeg tror, jeg vil benytte lejligheden til at finde Henrik Nordbrandts dansk-tyrkiske kogebog frem fra køkkenhylden. Fra et opslag af Niels Hav – på portalen for det tyrkiske samfund i Danmark – går det op for mig, at du selv har oversat lyrik af Henrik Nordbrandt, bl.a. digtet “Syvtaller / YEDİ SAYISI” nedenfor, og tak for det! Som Nordbrandt viser, er tid en mærkelig fisk: Et halvt århundrede kan opleves som syv år og en evighed!
Mange gode hilsener og et stort tillykke til alle i jeres forening,
Mads Julius Elf
Dansk PEN, præsident