26 Nisan 2024
Basın Duyurusu

2 TEMMUZ SİVAS KATLİAMI BİTMİYOR, ACISI DİNMİYOR

Sivas Katliamı’nın 27. yıldönümünde; özgürlük, eşitlik taleplerini seslendirenler, Sivas’ta insanlarımızı yakan yangının sönmediğini, için yanmaya devam ettiğini, her gün yeniden görüyor, okuyor ve tüm benliklerinde hissediyorlar. 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a gelen ve düzenlenen etkinliklere katılan şair, halk ozanı, düşünür, sanatçı ve halkoyunu oynayan genç kız ve erkekler yakılarak katledilmişti.

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşadıklarımızı, “Kışkırtılmış bir grup vahşinin yarattığı vahşet” olarak gelecek kuşakların belleğine kazınmasını isteyenlere karşı, “gerçekte ne olduğunu” anlatmayı sürdüreceğiz. Dedik ve diyoruz ki “Siyasi iktidar ile din ilişkileri, iktidarın sürdürülmesi için araçsallaştırıldığında o toplumu geliştirecek düşünce özgürlüğünün önüne her türlü engel çıkarılır.” Bu ülkede düşünce özgürlüğünün her gün yakıldığına tanık olduk, oluyoruz. Dedik ki, “Din ve siyaset bir araya gelemez, gelirse bu aydınlanma ışığının sönmesidir”.

Ve 2 Temmuz 1993’te o ışığı topluma anlatmaya çalışan insanlarımızı ellerindeki meşalelerle yakanlar, bugün okullarımızda her gün, “annelerinin diz kapağının evlatlarına haram olduğunu çocuklarımıza” anlatıp duruyor. Kadın ve erkeklerin bir ve eşit olamayacaklarını anlatıp duruyor; insanların, dinlerine göre aşağıda ve yukarıda, diye bölündüğünü anlatıp duruyor. İnsanları; mezheplerine, sınıflarına, servetlerine, göre ayrıldığını vaaz edip duruyor. 2 Temmuz 1993’te yaktıkları ateş, tüm toplumu kıyım kıyım her köşesinden yakıyor. Katliamın eylemsel ve düşünsel destekçileri davranışları ve sözleriyle yangını sürdürmeye devam ediyor.
Katliam sanığı olarak yargılananlar; arandıkları süreçte askere gittikleri resmi evlilik yaptıkları, Sivas’ta yaşayıp öldükleri, katliam sorumlularıyla ilgili belgelerin gizlendiği ortaya çıkmıştı.

Türkiye Yazarlar Sendikası, Manos Kitap ve Kor Kitap olarak katliamı bir kez daha lanetliyor bilinen sorumluların ortaya çıkarılması talebimizi yineliyoruz. Bu yıl da bütün bunları tekrar anlatmak için, vurgulamak için bir araya geliyoruz. O kıyımda yitirdiğimiz aydınlamacı eleştirmen, aydın Asım Bezirci’nin mezarı başında olacağız. Bu kıyıma dayanamayıp hayatını kaybeden ve hemen yanına defnedilen, Asım Bezirci’nin “sınıf arkadaşı”, şair Rıfat Ilgaz öğretmenimizi de anacağız. 2 Temmuz 2020’de saat 11’de Zincirlikuyu Mezarlığı’nda olacağız.

Karaoğlan Gençlik Merkezi Ihlamurdere Cad. No: 50/5
80700 Beşiktaş/ İstanbul