19 Nisan 2024

Yusuf Ahıskalı’yı Saygıyla Anıyoruz

26 Haziran 1983 yılında yitirdiğimiz, sendikamızın Onur Kurulu üyeliğini de yürütmüş bulunan 1940 toplumcu edebiyatçılar kuşağından Ahıskalı, 1909 yılında Trabzon’da doğdu. 1938 yılında, yürüttüğü Gümrük Teftiş Kurulu üyeliğinden istifa ederek kendini yazmaya adamıştır. İlk kitabı 1940 yılında Bizden İyileri adıyla yayımlanan öyküler toplamıdır. Yusuf Ahıskalı 1939 yılında yayımlanan ünlü SES dergisinin de yönetim kadrosundadır. Derginin yazarları arasında Abidin Dino, Fikret Adil, Sabiha Zekariya Sertel, Suphi Nuri İleri de bulunmaktadır. Ahıskalı piyesten öyküye edebiyatın birçok alanında ürünler vermişti. En ünlü piyesi ise Necip Fazıl Kısakürek’in siyasi ve edebi kişiliğini ironik bir şekilde işlediği Mürşit’tir. Ahıskalı şiirlerinde kuşağının öteki sosyalist yazarları gibi barış, kardeşlik, insanlık, özgürlük, adalet temalarını işlemişti.

Kendisini sevgi ve saygıyla anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI
Karaoğlan Gençlik Merkezi Ihlamurdere Cad. No: 50/5