29 Nisan 2024
DuyurularYazar DuyurusuYazarlar

Mehmet Sadık KIRIMLI

Şair, yazar Mehmet Sadık Kırımlı, 10 Kasım 1934, Balıkesir doğumlu. Balıkesir Ticaret Lisesi ve İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu.

Vatani görevini Yedek Subay olarak tamamladıktan sonra, önce TRT Ankara Radyosu reklam yayınlarında, daha sonra TRT Genel Müdürlüğü, Bütçe Mali Kontrol Şube Müdürlüğünde uzman olarak çalıştı. Biryıl sonra TRT İzmir Radyosu Müdürlüğü şefliğine atandı. O arada, Genel Müdürlükçe yapılan reorganizasyon sonucu idari İşle Müdürlüğüne bağlı Şube müdürü, daha sonra idari işler Müdür Yardımcısı ve ikinci yılın sonunda da İdari İşler Müdürlüğüne atandı. TRT’de toplam 25 yıla yakın idarecilik görevini başarıyla yaptı. 1998 yılında aynı kurumdan emekli oldu.

Lise yıllarından beri şiirle uğraşıyor. Görevi dışında yazın sanatıyla uğraştığı için, çeşitli radyo oyunları da yazdı ve ödüller kazandı. İlgi duyduğu Fotoğraf sanatıyla tam 12 yıl uğraştı. Fotoğraf sanatıyla ilgili yarışmaların bazılarından ödüller kazandı. Karma fotoğraf sergilerine katıldı. Kişisel fotoğraf sergileri açtı.

Yaşadığı kent olan İzmir’de, Kültür ve Sanat Derneği’nin kurucuları arasında bulundu ve aynı derneğin üç yıl başkanlığını yaptı. Felsefe ve çeşitli edebiyat etkinlikleri üzerine söyleşilere katıldı ve bu konu da etkinlikler düzenledi.

Kültürle ilgili konuların araştırılmasında ve o etkinliklerin yapımında ve sunumunda görev aldı. Yazdığı şiirlerini o yıllardaki edebiyat ve sanat dergilerinde yayımladı. 12 Mart 1972 yılında “Yelken” dergisinde yayımlanan bir şiiri nedeniyle, Sıkı Yönetim Komutanlığınca tutuklanarak ceza evinde yattı; daha sonra serbest bırakıldı.

İlk şiiri 1968 yılında İzmir’de Ege Ekspres gazetesi sanat sayfasında yayımlandı. Sonraki dönemlerde şiir ve yazıları Bursa Akatalpa edebiyat dergisi ile Şiir ÜlkesiEski, Agora, Dize, İzmir İzmir, Lacivert, Kum, Edebiyat ve Eleştiri, Damar, Bahçe, Simge, Kavram Kargaşa, İmlasız gibi dergilerde yayımlandı. Bazı şiirleri şarkı formunda bestelendi. 1970 TRT Çocuk Oyunları Yarışmasında başarı ödülü, Tohum Zamanı ile 1999 TRT Radyo Oyunu Yarışmasında mansiyon aldı.

İzmir Kültür ve Sanat Derneği başkanlığını yürüttü. Edebiyatçılar Derneği, Dili Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir.

ŞİİR KİTAPLARI:

1) Aldanış (Kendi Yayını)

2) Gün Kesiği (Sardes Yayınları)

3) Güz Kuşatması (Etki Yayınları)

4) Ağacına Küsen Yaprak (İlya Yayınları)

5) Aşk Kapısı (Mühür Yayınları)

6) Sebepsiz Sevinçler

DENEME

1) Sözün Gümüş Aynası (Deneme) (Alp Yayınları)

ÖDÜLLERİ :

a)1999 Yılında Atadost Yayınları Şiir Birincilik Ödülü