22 Ocak 2025
Yazarlar

Ali ŞEKER

Biyografi

Künye konusunda, hep var ola gelen gidişatı değiştirmek istedim, bunun ilk adımı olarak birkaç cümle de olsa, siz kitap okurlarına “beni” kendimi ifade etmekti.

Yazar Ali Şeker, 02.02.1959 yılında Muş’un Varto ilçesinin Acarkent köyünde dünyaya gözlerimi açmışım. 1966 Varto depreminden birkaç ay sonra, yatılı bölge okuluna gitme serüvenim, diğer köylerdeki yaşıtım olan çocuklarla birlikte başlıyor. Benim için bu ilk başlangıç noktası, ilkokul ve ortaokul sürecini de kapsayan bir zaman dilimi. 1978’de Varto lisesi edebiyat bölümünden mezun oldum. Lise yıllarımda yaz tatili dönemlerini, büyük çoğunlukla İstanbul ve İzmir’de çalışarak geçirirdim. Bu çerçevede kent kültürü beynimin bir köşesine kazınmıştı, eni sonu bu kentlerden birine taşınma düşüncesi bende ağır basmış olacak ki, ailemi de ağabeyimle birlikte ikna edip İzmir’e taşınmış olduk. Portakalların ve mandalinanın sarı sarı göverdiği bir sonbahar mevsiminde, Narlıdere‘de henüz mahalle statüsü olmayan, o zamanın parasıyla on iki bin liraya gece kondu simsarlarından satın aldığımız, tek gözlü gecekondu evimize yerleştik. Aslında; altı veya yedi yaşlarına kadar yaşadığımız köyde, arazisi olmayan birkaç ailelerden biriydi, benim ailem. Dolayısıyla büyük şehirlere taşınma fikrini bende oluşturan temel nedenlerden biri de, toprak reformunun hasbelkader de olsa eşit bir şekilde köylüye bölüştürülmemesiydi, diyebilirim. Bizim yaşımızda olanların çok iyi hatırlayabildiği bu konu daha sonraları politik bir söylem olarak kalacaktı. Bir ara Türk sinemasında ve TV dizilerinde oyunculuk yaptım. 1980‘den beri şiir yazıyorum. Şiirlerim çeşitli sanat – edebiyat dergilerinde yayımlandı.  Bir ara ayda bir yayın yapan, Dêrsim Gazetesi’ne iki seneye yakın ana dilimde “Kirmanckî – Zazakî – Dimilî” makale ve fıkralar yazdım. Yayımlanmış dokuz şiir kitabım, üç adet deneme – inceleme kitabım, bir de müzisyen Hasan Karakaya’yla şiir ve türkülerden oluşan ortak bir albüm çalışmam vardır. Kırk üç senedir, İzmir’de yaşıyorum.  Bu son yıllarda, günlerimin büyük bir bölümünü kitap okumalarına ayırdığımı söyleyebilirim. Bizi birbirimize yakınlaştıran boşluklara da: Ara sırada olsa, yaşamın karşı konulmaz boşluklarına da kendimi bıraktığım zamanlara da kapı aralarım. İşte içe kapandığımız bu günlerde, sabırla yeni bir kitaba kapı aralarız. Ve bu arada ilkbaharda gelmiş olur…” Türkiye Yazarlar Sendikası Üyesidir. 

Kitapları(m):

1 – 2002 ‘ de “ Yarınlarımız İçin Yürü “ Etki Yayınları İzmir

2 – 2004 ‘ te “ Çocuğa Ağıt “ Etki Yayınları İzmir

3 – 2006 é da “ Parmak Çocuğun Tahta Bacağı “ Etki Yayınları İzmir

4 – 2006 ‘ da Dengbej Hasan Karakaya ile birlikte “ Yeter Artık Sonbahar – Kürt Bir Çocuk – Tîjî ya şodirî eşto bonan ser “ isimli şiir ve türkü ortak albüm çalışması.

5 – 2008 ‘ de LİLİK ( Gözbebeği ) Etki Yayınları İzmir

6 – 2011 ‘ de Kirmanckî – Zazakî – Dimilî “ Hayleme “ Kilama Vayî “ isimli bir kitap çalışması. Ruba Ofset Matbaacılık İzmir.

7 – 2012 ‘ de “ Her Dağın Rüzgârı Kendi Sesinden Islık Çalar “ isimli 1. Toplu Şiirler Seçkisi. İleri Kitabevi İzmir.

8 – 2015 ‘ de “ Her Dağın Rüzgârı Kendi Sesinden Islık Çalar “ isimli Toplu Şiirler. Etki Yayınları İzmir.

9– 2016 ‘ da Kirmanckî – Zazakî “ Sîsperike “isimli bir kitap çalışması. Na Yayınları İzmir.

10 – 2018 ‘ da “ Bıçak Kesiği Işık Demeti “ isimli kitap çalışması. Kil Yayınları İzmir.

11 – 2019 ‘ da “ Her Dağın Rüzgârı Kendi Sesinden Islık Çalar “ Cinius Yayınları İstanbul 3. Basım geliştirilmiş şiirler.

12 – 2021 ‘ de “ Yaz yaprağı “ Ada Yayınevi İzmir

13 – 2023 ‘ de “ Kuru Bir Güneş “ İkinciadam Yayınları İstanbul

 

Bağlantıyı kopyala