9 Mayıs 2024
Yazarlar

Atilla BİRKİYE

Yazar Atilla Birkiye, 29 Mayıs 1955 yılında İstanbul’da doğdu. İÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdi (1983); aynı yıl bölümünde başladığı yüksek lisans öğrenimi tamamladı (1986) ancak tezini vermedi. Yayınevlerinde ve ansiklopedilerde editör olarak çalıştı; edebiyat dergilerinin yazı kurulu üyeliğini (Yazko Edebiyat, Varlık, 1982/86), Yazko Felsefe Dergisi’nin sekreterliğini (1983/84) yaptı.
İlk yazısı 1978 yılında Sanat Emeği dergisinde yayınlandı. Yazılarının yayınlanması 1980 sonrasında yoğunlaştı. Yazko Edebiyat, Varlık, Yazko Çeviri, Somut, Dünya, Gösteri, Cumhuriyet, Cumhuriyet Kitap Eki, Radikal Kitap Eki, Kaçak Yayın, E gibi dergi ve gazetelerde ağırlıklı olarak yazdı. Günümüzde Kitaplar ve Kavram dergilerini yönetti; Kavram Yayınlarını ikinci kez kurdu ve bir süre editörlüğünü sürdürdü (1985-1990). Tam Metni Türkçe’ye ilk kez çevrilen Binbir Gece Masalları’nı yanına hazırladı (1992/93)
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri (iki dönem, 1989-1990) ve PEN Yönetim Kurulu Üyesi (1991/92) olarak görev yaptı.
Televizyonlarda (TRT-2; BRT) kültür programları hazırladı ve sundu (1992/93). TRT-1’de oynayan Yazevi adlı dizinin son yirmi altı bölümünün senaryosunu yazdı; İstanbul Devlet Opera ve Balesinde, 1995/96 döneminde sergilenen Düşten de Güzel adlı müzik-şiir gösterisinin metin bölümünü düzenledi. 1997/98 sezonunda sergilenen Anlat, Şehrazat müzikalini Binbir Gece Masalları’ndan sahneye uyarladı (Mehmet Birkiye ile) ve şarkı sözlerini yazdı. Şiir dinletileri hazırladı. Kendi yazdığı Gümüşsuyu Papatyalar adlı tek kişilik oyunu sahneye koydu (2004); Vedat Sakman’ın şarkılarının da yer aldığı kendi şiir ve mektuplarından oluşan “Yanıtsız Mektuplar da Hicran” adlı gösteriyi hazırladı (2008).
Cumhuriyet gazetesinde Işıldak ve Yelpaze (1994-2001); Referans gazetesinde de de Kalemin Ucu (2004-2008) başlığıyla köşeyazarlığı yaptı. Lise sonrası özel okullarda, Haliç Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde (2002/04) kültür dersleri; İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı ile kültür dersleri verdi (2006-2010). Halen, Tiyatrogerçek’in Oyunculuk Atölyesi’nde Şiir ve Dramatik Edebiyat dersini vermektedir.

ESERLERİ:

DENEME: Düşünceler Sözler Yazılar (1984), Kırmızı Bir Karanfil (1988), 80’lerden 90’a (1990), Bir Aşk Denemesi (1991), Aşk Bir Irmaktır (1993), Hep Sonbaharı Yaşadık (1994), Yaşamın Kendisidir Aşk (2000).

ROMAN: Son Yemek (1993), Soldan Sağa (1995), Bir Aşk Bilmecesini Nasıl Çözersiniz? (1995), Aşkım Bir Yağmur Damlası Gül Yaprağında (2000), Aşk Üçlemesi (2002), Bir Yıldız Kaydı (2002), Aşk İntiharın Peşinde (2005).

GÜNCE: Saptamalar – Bir Sonbahar Güncesi (1985; Bir Kırmızı Karanfil ile, 1995), Perdelerden Caddelere Dökülüvermiş (1995).

ŞİİR: Aşk Bir Kadının Bedeniyle Başlar (1995), Aşkım Kırmızı Bir Gül (düzyazı-şiir, 2004).

DERLEME: Yapısalcılığın Eleştirisine Doğru (1984), Asım Bezirci’ye Saygı (1993), Ezop Masalları (Nurullah Ataç’ın çevirisinden uyarlama, 1993), Aşk ve Hüzündür İstanbul (İstanbul Şiirleri seçkisi, 1999), Yirminci Yüzyıl Türk Edebiyatından Seçmeler (2004).