9 Mayıs 2024
Yazarlar

Ahmet Uğur OLGAR

Şair, hukukçu Ahmet Uğur Olgar, 05 Mart 1951 yılında Kayseri’de doğdu. İlkokula Kayseri’ye bağlı Pınarbaşı ilçesinde başladı,  İstanbul Kasımpaşa’da tamamladı. Ortaokulu ve liseyi Bakırköy’de okudu. Yüksek öğrenimini İstanbul Hukuk Fakültesi’nde yaptı. Fakülteyi bitirdikten sonra, öğrenciyken girdiği Gümrük Teşkilatının çeşitli birimlerinde İstanbul, Kuşadası ve Sinop illerinde memur ve yönetici olarak çalıştı. 1990 Yılında gelip yerleştiği Mersin’in Silifke ilçesinde uzun yıllar Müşavir Hazine Avukatı olarak görev yaptıktan sonra yaş haddinden emekli oldu. Sivas Zara, Çankırı Çerkeş ve Azerbaycan Gence ile memleket bağlantıları var.

Mersin Silifke’de yayımlanan  “Andız Şiir ve Edebiyat Konalgası” adlı derginin yayın yönetmenliğini yaptı  (2005-2010). Şiirleri; Ada (Samsun, Afrodisyas Sanat, Alaz, Amik Edebiyat, Eliz Edebiyat, Anadolu Sevdası, Andız, Ardıçkuşu, Aşkın E-Hali, Aykırı Sanat, Baykara, Berfin Bahar, BH Sanat, Bireylikler, Bolu’da Sanat Sokağı, Çağdaş Türk Dili, Çalı, Damar, Denizsuyukasesi, Deyiş, Dize, Düşe-Yazma, Eski, Gerçemek, Gülpınar, Güney, Güneyde Kardelen, Haikum, Hayal, Her Şeye Karşın, İle, İmbik, İmgelem, İspinoz, Kalem, Her Şeye Karşın, Kuyudaki Koro, Koridor, Kum, Kuşak Edebiyat, Lacivert Öykü ve Şiir, Lazurinena, Maki, Mavi Yaren, Mavi Yeşil, Mor Taka, Mut Çıtlık, Mühür, Öteki-siz, Öğretmen Dünyası, Patika, Sarıyayla, Sunak, Şair Çıkmazı, Şehir, Şehirli, Şiiri Özlüyorum, Şiirin, Taflan, Tay, Türk Edebiyatı, Uta Haiku, Yalınayak, Yaşayan Yarın gibi dergilerde yayımlanmıştır. Ayrıca Alatoran, Edalet, Qaynar İnfo, Şems Edebi Meclisi, Vetendeş Hemreyliyi Azeri dergileri ile İran’da çıkan Söheyl dergisinde şiirleri yayımlanmıştır.

Ahmet Uğur Olgar; Türk şiirinin akış çizgisinde kendine has bir yol bulan ve derin duyuşu, estetik kavrayışı, sağlam ifade gücü ile bu yolda özgün eserler veren zengin iklimli bir şair. Şiirlerinin karakteristik özelliği biçim, içerik ve söyleyiş yönüyle orijinal oluşudur. Nazım birimi ile türü gibi şekil kalıplarının kaygısını taşımaz. Aşk, sevgi, tabiat, yalnızlık, arayış, huzursuzluk, yabancılaşma gibi insani ve sosyal temaları sanatçı duyarlılığıyla dile getirir. Anlam yoğunluğuyla duygu boyutlarının sınırlarını; kelime gruplarından, mecazlı bir söyleyişten, devrik cümlelerden, pekiştirmelerden ve benzetmelerden yararlanarak zorlar. Şiirleri kapalı ve soyutun gizemli boyutuyla çağrışım yüklüdür.  Zengin imge dünyasıyla da şiirin damarından seslenmeyi başarmıştır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.  Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası Üyesidir.

Eserleri:

Yaralı Uçurtma Kuşları, 2. Baskı [İmgenin Çocukları Yayınları, 2023]

Sözüm Söz / Aforizmalar [İzan Yayınları, 202]

Kısa Çöpü Ben Çektim [İmgenin Çocukları Yayınları, 2022]

Beş Mevsim/Haikular [İmgenin Çocukları Yayınları, 2021]

Gel Sokak Sokağa Konuşalım / Toplu Şirler-1 [Klaros Yayınları, 2021]

Menekşe Cülleleri [İmgenin Çocukları Yayınları, 2021]

Tut Dilimden Şileyda [Klaros Yayınları, 2021]

Gelincik Ağrısı [Klaros Yayınları, 2020]

Hâller Kitabı [Klaros Yayınları, 2019]

Diline Düştüğüm Uçurum [Hayal Yayınları, 2018]

Kelebek Kanadı [Hayal Yayınları, 2017]