28 Nisan 2024
Basın DuyurusuDuyurularYazar DuyurusuYazarlar

Yazar Esen YEL’i yitirdik!

Sendikamızın üyesi Öğretmen ve mizah yazarı Esen Yel  (Abdullah Esen) 82 yaşında aramızdan ayrıldı.
Türkiye Yazarlar Sendikası olarak ailesine, yakınlarına, dostlarına, şair ve yazar arkadaşlarına başsağlığı dileriz.

TYS YÖNETİM KURULU

GÜLMECEDEN  ESEN YEL

1942 Manisa Gördes doğumlu olan yazar, Savaştepe Öğretmen Okulu’nu ardından İstanbul Eğitim Enstitüsü’nü bitirerek öğrenimini tamamladı.

Ankara, Aksaray, Bursa ve İstanbul’un çeşitli okullarında (çoğu özel okul ) Türkçe, Edebiyat öğretmenliği yaptı.

1973 te bazı yazılarından dolayı 8,5 yıl ceza aldı.1 yıl cezasını çektikten sonra Anayasa Mahkemesi kararıyla beraat etti.1975 te devletteki görevinden ayrılıp, özel okullara geçti.

Yapıtlarının temelini toplumsal sorunlar ve bunların güncel yansımaları üzerine kurdu.

Çağından sorumlu bir aydın olarak sistem ve unsurlarının insan üzerinde yarattığı geçişleri, kendi dilinde oluşturduğu yergiyle, mizaha dönüştüren eserler yazdı.

Türk Edebiyatında öyküleri ile ön plana çıkan yazar farklı türlere de yöneldi.

Sağlık sorunları nedeniyle emekli oldu. Sağlığının 2000 den sonra daha iyi olması nedeniyle, yazma eylemine yeniden ağırlık verdi.

Eserleri :

Özgürlük Perisi-Çocuk Öyküsü

Adını Çocuklar Koysun-Çocuk Öyküsü

Zıkkımın Peki- Mizah Öyküleri

Çağdaş Kompozisyon-İnceleme , Araştırma

Komünistleri Tanıyan Köpek-Mizah Öyküleri

Demokrasi Sakız Çiğniyor 1987 -Roman

Bir Dünya Masalı -Oyun,Müzikli Güldürü

Umutlar da Solar-Film

Dünyanın Oryantal Dönüşü-Öykü

Kalmeraya Dönüş-Anılar

2023 Öyküler

Sesler Kokular Renkler-Anılar

Kalmera’dan Savaştepe’ye Cumhuriyetin Çocukları-Roman

Yazılarının yayınlandığı Gazeteler- Köşe yazıları, Edebiyat Dergileri ve İnternet Yayınları

*Gazeteler, Yeni Ortam, Cumhuriyet, Dünya, Demokrat, Politika, Gazete Kadıköy

Köşe Yazıları

Ankara Yenigün Gazetesi Köşe Yazıları(Tırmık)

Ankara Yeni Halkçı Gazetesi Köşe Yazıları (Tırmık)

*Yazılarının Yayımlandığı Edebiyat Dergileri

Damla, Yargı, Gerçekler Postası, Soluk, Pardon, Anadoludan, Yapıt,

Edebiyat 81, Panik, Yaşasın Edebiyat

Lacivert, Gediz

Düğüm dergisinde öykü ve haber röportajları yayımlandı.

*Yurtiçi ve yurt dışı kültür sanat haber internet yayınları

Şirince, Yazımhane, Şiir Akademisi, Amatörce Edebiyat, Felsefeekibi, Anafilya, Yersizyurtsuz, İnsanlık Halleri, Açık Gazete, Yenidenimece, DonQuichotte

2004-2009 yılları arasında Akımsanat İnternet Edebiyat Dergisini

2010-2014yılları arasında Cosmosgünlüğü İnternet Sanat Dergisini kurdu ve yayınladı.