27 Nisan 2024
Yazar Duyurusu

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA AÇIK MEKTUP

Değerli Yazarımız,
Edebiyat Müzesi ve Belgeliği’nin Kültür Bakanlığı tarafından kapatılmasına ilişkin yürütmekte olduğumuz çalışmalara imza kampanyasını da eklemiş bulunmaktayız. İmzalamak isteyen yazarlarımızın 13 Mayıs 2014 Salı günü saat 18:00’a kadar elektronik posta ya da telefonla imzasını bildirmesini rica ederiz.
İmza metni aşağıdadır.
Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA AÇIK MEKTUP
Türkiye Yazarlar Sendikası, kırk yıllık yaşamında yazarlık emeğini ve onurunu, temel insan haklarının temel taşı düşünce özgürlüğünü, ülkemizin en zor koşullarında savuna gelmiş; kuruluş yılı 1974’ten bu günlere adı Türkiye’nin en seçkin yazar ve şairleriyle özdeşleşmiş büyük bir kültür kurumudur.
Türkiye Yazarlar Sendikası, kültür tarihimizin yarım yüzyıllık belleğidir; yalnızca dünümüz değil, bugünümüz ve geleceğimizdir.
Nice emekle, özveriyle düşünce özgürlüğü savaşımında kayıplar da vererek bugünlere ulaşan, kültürümüzün evrensel bir temsilcisi olan yazar örgütümüz, bugün hiç hak etmediği bir tehditle karşı karşıyadır.
Yıldız Sarayı’nın Arabacılar Dairesi’nde yine emek ve özveriyle kurulan TYS Edebiyat Müze ve Belgeliği bakanlığınızca dağıtılmak, yok edilmek isteniyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde yazar örgütleri kentlerin en görkemli yapılarına, saraylarına sahipken, ülkemizde Türkiye Yazarlar Sendikası gibi köklü, büyük bir yazar kuruluşuna bir sarayın arabacılar dairesini bile çok gören bir bakanlığın adının Kültür Bakanlığı adını taşıması büyük bir çelişkidir.
Bu çelişkiyi dünyaya nasıl anlatacağız, nasıl anlatacaksınız?
Konuyla ilgili açılan davada, Danıştay kararını da beklemeksizin Bakanlığın müzeyi boşaltmamızı istemesi, ayrıca açıklanması gereken bir yasa ve hukuk tanımazlıktır.
Bu nedenle Kültür Bakanlığı’nı kararını yeniden gözden geçirmeye, yazarlarımızın bellek-müzede simgeleşen ulusal ve evrensel kimliğine gereken özen ve saygıyı göstermeye, Edebiyat Müze Belgeliğin korunması için Türkiye Yazarlar Sendikası’na yeni bir müze yeri göstermeye çağırıyoruz.