19 Mart 2024
DuyurularYazar Duyurusu

Yazar Abdullah Nefes’i Yitirdik!

Şair-yazar, yayıncı Abdullah Nefes kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi. Uzun yıllar TYS’nin Ankara Temsilciliğini yapan Abdullah Nefes, 1941 Çankırı-Ilgaz doğumluydu.

Son olarak TKP üyesi olan yazarımızın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.

BİYOGRAFİSİ

Yazar, şair ve Yayıncı Abdullah Nefes, 20 Ekim 1941 tarihinde Ilgaz-Çankırı’da doğdu.  Ilgaz’da PTT memuru Cemil Bey’le ev hanımı Hamide Hanım’ın çocukları olarak dünyaya gelen Abdullah Nefes, ilkokulu Kastamonu Gazi Paşa İlkokulu’nda, Liseyi Abdurrahman Paşa Lisesi (Kastamonu)ve Çankırı Lisesi’nde okuduktan sonra, üniversiteyi DTCF ve Hukuk fakültesinde okudu. 1957 Yılından itibaren şiirleri Varlık, Dost, Yeşil, Ilgaz, Çağrı, Yelken, Evrim, Dönem, Elif, Edebiyat ve Eleştiri, Sanat Emeği gibi dergilerde yayınlandı. İlk hikâye kitabı Sürgün ile 1980 Akademi Kitabevi Başarı Ödülü’nü öykü dalında İnci Aral ile paylaştı.

1963 yılında üye olduğu Türkiye İşçi Partisi (TİP)’de Ankara Gençlik kolları başkanı ve Ankara Merkez ilçe başkanı oldu. 1965 yılında Ankara İl Sekreterliği’ni yürüttü. Yayıncılık yaşamına 1964 yılında Sosyal Adalet Dergisi ve yayınlarında yazı işleri müdürlüğü yaparak başladı. 1965-66 yılında Dönüşüm dergisini çıkardı ve yazı işleri müdürlüğünü yürüttü. 1968 yılında Türk Sinematek Derneği Ankara şubesini 3 yıl boyunca yönetti ve bu arada Ser Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. 1971 yılında tutuklanan Abdullah Nefes, 1974 yılına kadar Ankara MamakUlucanlar ve Adana Cezaevlerinde yattı. 1975 yılında Ankara Dağıtım, Ser Yayınları ve Ser matbaasını, 1989 yılında Verso ile birlikte Ekim Yayınları’nı kurdu. Sosyalizm – Teori ve Pratik isimli derginin kuruluşunda yer aldı (1978). DGM mahkemelerinde de yargılanan (1990) Nefes, 1991 ve sonrasında çeşitli yayınevlerinde yöneticilik yaptı ve Umag Yayınları‘nda çalıştı.

Türkiye Yazarlar Sendikası‘nda yaklaşık 15 yıl Ankara Temsilciliği görevini yürüttü. 68’liler Birliği Vakfı, 68’liler Dayanışma Derneği, İnsan Hakları DerneğiEdebiyatçılar DerneğiBirleşik Sosyalist PartiBarış DerneğiTürkiye Komünist Partisi kuruluşlarında üye.

Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezinde yöneticilik yapan Abdullah Nefes, ülkenin çeşitli kent ve beldelerinde söyleşiler yapmıştır.

Yayınladığı Kitaplar: