24 Nisan 2024
Basın DuyurusuDuyurular

SANSÜRCÜ LİSTE AYRIMCI VE DÜŞMANLAŞTIRICIDIR!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, birkaç yıl önce yayımladığı “çocuk dostu kitaplar listesi”ni güncelleyerek ailelere ve eğitimcilere önerdiği kitap sayısını 1093’e çıkarmış bulunuyor. Bakanlığın açıkladığı “çocuk dostu kitaplar listesi”, 18 yaşına kadar olan çocuk ve gençleri kapsayan sansürcü, ayrımcı ve düşmanlaştırıcı bir listedir.

Hangi ölçütlere göre, kimler tarafından nasıl yapıldığı bilinmeyen bu listede; çocukları ve gençlerimizi aydınlatan, eğiten, umut veren, özgüven aşılayan; dostluğu, kardeşliği, saygıyı geliştiren; içinde yaşanılan kente, doğaya ve tüm canlı varlıklara karşı sevgi ve sorumluluk duygusu aşılayan; emeğe saygıyı kavratan; evrensel ve kültürel değerler hakkında farkındalık yaratarak güzellikleri görmeyi, farklı yaşantılara açılmayı ve düş kurmayı sağlayan pek çok yazarın kitapları yer almamaktadır. “Çocuk dostu” nitelemesi, bu listede yer verilmeyen yazar ve yapıtlarını sansür eden, düşman gören ayrımcı bir anlayışın yansımasıdır.

Tam bir söz söyleme ve yazma özgürlüğünü savunan Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) olarak ailelere, eğitimcilere, çocuklar ve gençlere yönelik “ayrımcı liste” uygulamasından vazgeçilmesini, çocuklar ve gençlerin okuyacakları kitapları özgürce seçmesini istiyoruz.

Sansürcü listelere hayır!  Ayrımcılık ve düşmanlaştırma değil, dayanışma ve dostluk!

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI YÖNETİM KURULU