6 Mayıs 2024
DuyurularYazar Duyurusu

Şair, Yazar Zeki Oğuz’u yitirdik!

Sendikamızın üyesi şair, yazar ve fotoğraf sanatçısı Zeki Oğuz’u 12 Ağustos 2023 tarihinde mide kanaması sonucu hastaneye kaldırılan Zeki Oğuz tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.

Türkiye Yazarlar Sendikası olarak ailesine, yakınlarına, dostlarına, şair ve yazar arkadaşlarına başsağlığı dileriz.

TYS YÖNETİM KURULU

BİYOGRAFİSİ
Konya ili Selçuklu ilçesi Tatköy’de dünyaya geldi. İlkokulu köyünde tamamladı. 1954’ten 1962’ye kadar köyde bir çocuğun yapabileceği her işi yaptı. Bazı öykülerine de yansıyan at, kuzu ve sığır çobanlığı bu döneme rastlar. 1963’te Konya Erkek Sanat Okulunun sınavını kazanarak bu okulun orta kısmına başladı. Bu okulun lise 1. sınıfında okuldan ayrıldı. 1967’de Fatma Oğuz ile evlendi. Bu evlilikten Kâzım, Hüseyin, Emine ve Şafak adlarında dört çocuğu oldu. 1968’de Yeni Konya gazetesinde gazeteciliğe başladı. 1972’de Yozgat’ta askerliğini tamamladı. 1975’te Kooperatifler Müdürlüğü’nde memurluğa başlamış ve 2001’de Tarım İl Müdürlüğü’nden emekli oldu.

Çocukluğundan gelen gezme tutkusunu fotoğraf ve yazılarıyla birleştiren Zeki Oğuz, hem gazeteci hem fotoğrafçı hem de yazar kimliğiyle birçok esere imza attı. Yeni Meram, Yeni Konya, Manşet, Konya Postası, Cumhuriyet Gezi, Siyah/Beyaz, İpek Yolu gibi dergi ve gazetelerde gezi ve köşe yazıları yazdı. İlk kişisel sergisini 1995’te Konya Güzel Sanatlar Galerisinde açtı. Konya Fotoğraf Amatörleri Derneğinin kurucu üyesi olup bu güne kadar 38 kişisel sergi açmış ve karma sergilere katılmıştır. Yörüklerle ilgili belgesel film çalışmaları da vardır. Hâlen Konya yerel gazetelerinden biri olan Memleket gazetesinde gezi yazılarını sürdürmektedir.

Edebiyatçılar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği Konya Şubesi üyesi ve Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği’nin kurucu üyesidir.

1970’de Kavgadayız Her Saat adlı şiir, 1981’de de Bebek adlı öykü kitabı yayımlandı. Zeki Oğuz’un diğer öyküleri Varlık, Yaba Edebiyat, İnsancıl, Gerçek Sanat, Çağrı, Çalı, Eşik, Aykırı Sanat gibi dergilerde yayımlandı. 1997’de Konya Çalı Kültür Sanat Dergisini yayımlamaya başladı. 110 sayı yayımlanan Çalı dergisinde yaşayan değerlerimizle ilgili özel sayılar yaptı. Dergide sürekli olarak Konya kültürünün öne çıkmasını sağladı.