5 Mayıs 2024

ESAT KORKMAZ YAŞAMINI YİTİRDİ

Araştırmacı yazar Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi Esat Korkmaz tedavi gördüğü İstanbul Göztepe Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Esat Korkmaz 1946 Manisa/Demirci doğumluydu. 1968 Kuşağının aktif bir devrimcisi olan Esat Korkmaz 1974 affıyla cezaevinden çıktıktan sonra TSİP’de yöneticilik yapıp Parti’nin yayın organlarının yazı kurullarında görev almıştı. İstanbul Orman Fakültesi’ni bitirdikten sonra Orman Bakanlığı’nda çalışan Esat Korkmaz’ın görevine 12 Eylül darbesinden sonra siyasi düşüncelerinden dolayı son verilmişti.  Esat Korkmaz, askerlik dönüşü Bâbıâli’de çalışmaya başlamış, Yurt Ansiklopedisi, Büyük Larousse vb. Yayınlarda yazarlık ve redaktörlük yapmış, Nefes dergisinin genel yayın yönetmenliğinde bulunmuş ve Nefes Yayınları’nı kurmuştu.

1980’lerin sonundan itibaren Alevilik-Bektaşilik üzerine çalışmalar yapmaya başlayan Esat Korkmaz üretken bir yazardı. Şeyh Bedreddin’den Ezidilere, Katharlardan Anabaptistlere ve Kızılbaşlar gibi yasaklı kültürler üzerinde yaptığı çalışmaları anlattığı çok sayıda kitap yazmıştı.  Alevilik-Bektaşilik Terimleri Sözlüğü, Enel Hak, Dört Kapı Kırk Makam, Alevi Felsefesi, İnsan Tanrı, Alevilik ve Aydınlanma, Alevilere Saldırılar, Alevilik Eğitimi Ders Notları, Anadolu Aleviliği, Şamanizm Terimleri Sözlüğü , Zerdüştlük Terimleri Sözlüğü, Şeyh Bedreddin ve Vâridât, Kızılbaşlıkta Üç Firar-Üç Terk, Ezidiler yazdığı kitaplardan bazılarıdır.

Türkiye Yazarlar Sendikası olarak Esat Korkmaz’ın ailesine, yakınlarına, dost ve arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz. Esat Korkmaz yaptığı çalışmalar ve eserleriyle hep yaşayacaktır.