28 Nisan 2024
Basın DuyurusuDuyurular

Oktay Akbal 100. Yaşında Bir Etkinlikle Anıldı!

28 Aralık 2023 Perşembe günü saat 15.00’te Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşi, sendikamız eski genel başkanlarından ve Cumhuriyet’in yazarı Oktay Akbal’ın 100. doğum yılı anısına düzenlendi. Söyleşinin kolaylaştırıcısı Mustafa Köz, konuşmacılar ise Adnan Özyalçıner, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Adil İzci idi.

TYS Başkanı Adnan Özyalçıner, Oktay Akbal’ın öykücülüğümüzdeki yeri ve edebiyatımıza dönüştürücü katkısına değindi. Öykülerinden ve yaşamından örneklemelerle anlattı. Oktay Akbal’ın 92 yıllık yaşamına ne çok şey sığdırdığını belirtti. Edebiyatımızda iz bırakan isimlerdendi. Günceleriyle, öyküleriyle ve dostluğuyla hep yanımızda olacak.

TYS 2. Başkanı Mustafa Köz ise Oktay Akbal’ın TYS’ye verdiği katkılardan bahsetti. “TYS’nin eski başkanlarından biriydi. Ülkemizin en zor dönemlerinde sendikamızın gelişmesi ve güçlenmesi için çok çalıştı.” diye konuştu.

TYS Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zaman Saçlıoğlu ise Oktay Akbal’la bir rastlantıyla 1984 yılında tanıştığını daha sonra sık sık bir araya geldiklerini, Akbal’ın güçlü bir vicdana, adalet duygusuna sahip tam bir Atatürkçü olduğunu, Cumhuriyete aşık, hümanist bir yazar olduğunu, öykülerinde ve yazılarında düşünceyi, düşündürmeyi yeğlediğini, öykülerinde denemeyi en çok kullanan yazar olduğunu belirtti. Bir ansiklopedinin oluşumu sırasında kendisine sorduğu soruları ve aldığı yanıtları okudu.

Yazar Adil İzci ise, Oktay Akbal’ın yayınlanmamış eserlerinin izini sürerek gün ışığına çıkartmak gerektiğini anlattı elinde tuttuğu o belgelerle. Ve insanı duyarlığı ve yazmaktaki disiplinli duruşunu dinleyicilere örneklemelerle anlattı.

Mustafa Köz, Oktay Rıfat’ın bir sözüyle “Anılar da kuşlar gibidir, dal ister konacak” diyerek söyleşiyi bitirdi.