16 Nisan 2024
Basın DuyurusuDuyurularYazar Duyurusu

HİKMET ALTINKAYNAK’A VEDA

İlk üyelerimizden gazeteci, yazar, eleştirmen Hikmet Altınkaynak’ı 17 Şubat 2023’te yitirmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

18 Şubat 1945’te Niğde’de dünyaya gelen, İstanbul Üniversitesini bitiren Hikmet Altınkaynak, 1972’de Yeni Ortam’da yazmaya başladı. 1975’te Cumhuriyet Gazetesi’ne geçti. Eleştiri, Yaşasın Edebiyat gibi birçok derginin yöneticiliğini üstlendi. 1980’li yıllar ve sonrasında Milliyet ve Hürriyet yayın gruplarında farklı görevlerde çalıştı. Yazıları pek çok gazete ve dergide yayımlandı. Radyo ve televizyon programları yaptı. 2001 yılı sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi ve rektör danışmanı olarak çalıştı. Hikmet Altınkaynak, 2018’den beri Cumhuriyet Gazetesi’nde “Edebiyatın Işığında” başlığı altında köşe yazılarını yazmayı sürdürüyordu. Altınkaynak’ın farklı türlerde yapıtlarından bazıları; Edebiyatımızda 1940 Kuşağı (1977), Karne Parası (1979), Zamanla (1982), Markopaşa Yazıları ve Ötekiler/ Sabahattin Ali (1986), Orhan Kemal’in Hikâyeciliği (2000), Yeni Binyılın Edebiyatçıları (2000), Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü (2007), Oktay Akbal’a Mektuplar (2014), Güneş Çoktan Doğdu (2014), Edebiyatımızdan Portreler (2018) adını taşıyor. Birçok çocuk kitabı ve ders kitapları da yazan Hikmet Altınkaynak, 2022 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Sürekli Basın Kartı sahibiydi.

Türkiye Yazarlar Sendikası olarak ailesine, yakınlarına, gazeteci, yazar dost ve arkadaşlarına başsağlığı dileriz.