23 Ocak 2025
Basın Duyurusu

TGC-TYS-PEN Yazarlar Derneği basın toplantısı düzenledi!

“İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz!”

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te gericilerin yaktığı 33 yazar, aydın ve sanatçının davasında zaman aşımı kararı verilmesine tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği ortak bir basın toplantısı yaptı.

26 Eylül 2023 Salı günü saat 14.00’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, zaman aşımının insanlığa karşı suçlarda uygulanmaması gerektiği vurgulandı. Zaman aşımının failleri koruyan ve cezasızlığı teşvik eden bir düzenleme olduğu belirtildi. Evrensel hukuk ilkelerine uygun bir adalet arayışının önemi ifade edildi.

Toplantıda konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, Sivas katliamının unutulmayacağını ve faillerin hesap vermesi için mücadele edeceklerini söyledi.

Turgay Olcayto: SİVAS KATLİAMI SİYASET TARİHİNE KARA BİR LEKE OLARAK GİRMİŞTİR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Oteli’nde yaşanan katliamın yıl dönümünde bir konuşma yaptı. Olcayto, bu olayın insanlık suçu olduğunu ve zaman aşımına tabi olmadığını vurguladı. Olcayto şunları söyledi: “Madımak’ta Türkiye’nin değerli yazarları, fotoğrafçıları, sanatçıları, tiyatrocuları ateşe verilerek öldürüldü. Bu bir gerici saldırıydı. Katiller aramızda serbestçe dolaştı. Bazıları yurtdışına kaçtı. Sadece birkaç kişi hapse atıldı. Sonra da ‘Dava 30 yılını doldurdu, zaman aşımına girdi’ denildi. Ama insanlık suçlarında zaman aşımı olmaz. Sivas katliamı Türkiye’nin siyaset tarihinde kara bir lekedir. Roboski gibi. Bu katliamların hesabı sorulmadan Türkiye’de demokrasi kurulamaz.”

Adnan Özyalçıner: SUÇ CEZASIZ KALMAZ

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner de konuşmasında “30 yıl geçti. Anayasal haklarını kullanan, din, dil, ırk ayrımı yapmayan, düşüncelerini özgürce ifade edenleri acımasızca yaktılar” dedi. Özyalçıner şöyle devam etti: “Yakmak yetmedi, 33 canın hesabını vermediler/verdirmediler. Suçluları mahkemelerle korudular. Zaman aşımına bıraktılar. Halbuki insanlığa karşı suç zaman aşımına uğramaz. Biliyoruz ki düşünce ve ifade özgürlüğü engellendiğinde insan hak ve özgürlükleri de yasaklanır. Gazeteci, yazar, sanatçı ve aydınlar olarak bir kez daha uyarıyoruz: Bu bir insanlık suçudur. İnsanlık suçu zaman aşımına uğramaz. Bu alçak saldırının zaman aşımına girmesine izin verenler, suçu işleyenler kadar suçludur.”

Konuşmaların ardından Türkiye Yazarlar Sendikası 2. Başkanı Mustafa Köz moderatörlüğünde Türkiye Yazarlar Sendikası 2. Başkanı Mustafa Köz’ün üstlendiği toplantıya konuşmacı olarak TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, PEN Yazarlar Derneği 2.Başkanı Halil İbrahim Özcan ve Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Tekin Sürek katıldı.

Mustafa Köz, Türkiye Yazarlar Sendikası  2. Başkanı

Adaletsizlik ve cezasızlık politikasını eleştirdiler. Mustafa Köz, “Sivas katliamı insanlık suçudur. Asla zaman aşımı olmamalıdır. Cumartesi anneleri gibi söz söyleme özgürlüğünü kullanmak isteyenlerin etrafını saran polisler, ülkeyi toplu bir gözaltına sokuyor” dedi.

Sibel Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri

Madımak davasında zaman aşımı kararı vicdanları yaraladı. Bu karar davayı unutturmaya yönelik bir çaba olsa da unutmayacağız. Gazetecilere yönelik saldırılarda da gerçek failler hiçbir zaman cezalandırılmıyor. Gezi olayında 150 gazeteci yaralandı ama valilik başvurularımız sonuçsuz kaldı. Korku ikliminde haksızlıkları görünür kılmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Halil İbrahim Özcan, PEN Yazarlar Derneği 2. Başkanı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yaşanan ortaçağ katliamını kınıyorum. Duruşmaların uzatılarak sanıkların tahliye edildiğini ve dosyanın zaman aşımına uğratıldığını söyledi. Özcan, “İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı olmaz. Ama bu suç insanlığa karşı işlenmedi denilerek kolayca zaman aşımını uyguladılar. Bu karar hukuken de, vicdanen de, ahlaken de doğru değil. Sivas katliamının karanlıkları aydınlatılmalı. Hukukun genleriyle oynayan yöneticilerin vicdanları karalar bağlamıştır. Sivas katliamı unutulmamalı ve unutturulmamalıdır. Unutanın ve unutturanın kalbi kurusun!” dedi.

Kamil Tekin Sürek ise Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi

Madımak Davası’nın sahipsiz kaldığını belirtti. Sürek, “İnternette dava süreciyle ilgili yeterli bilgi yok. Haberlerde bile eksik. 2005’e kadar Türk Ceza Kanunu’nda soykırım suçları ve insanlığa karşı suçlar yoktu. 2005’te girdi. Sivas katliamı 2005’ten sonra olsaydı bu kanun uygulanacak mıydı acaba? Latin Amerika’daki örneklerde olduğu gibi insanlığa karşı suç işleyenlerin yargılanması ancak toplumsal destekle, mücadeleyle oluyor” diye konuştu.

Oturumu yöneten Şair Mustafa KözMacbeth’ten

-Ah zavallı memleket!
Kendini tanımaktan
Korkar oldu nerdeyse!
Anamız değil, mezarımız demeli artık İskoçya’ya.
Yüzü gülmez oldu kimsenin,
Olan biteni bilmeyenden başka.
Ahı gökleri tuttu milletin, duyan yok.
En büyük acılar gündelik kaygılara döndü.
Ölüm çanları çaldığı zaman kilisede,
Kimin için çaldıkları sorulmuyor bile.
Doğru insanların ömrü çabuk tükeniyor,
Şapkalarına taktıkları çiçeklerden daha çabuk!
Hasta olmadan ölüveriyor insan.

Bağlantıyı kopyala