5 Mayıs 2024

HIFZI TOPUZ’A VEDA!

Türkiye Yazarlar Sendikası’nın üyelerinden, gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, 26 Eylül 2023’te İstanbul’da vefat etti.

1923 yılında İstanbul’da doğan Hıfzı Topuz gerçek bir basın emekçisiydi. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuydu. Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans ve doktora yapan Topuz, uzun yıllar Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak görev yapmıştı. Uluslararası gazeteci örgütleri arasında iş birliği, basın etiği ve gazetecilerin korunması projelerini yöneten Topuz, Afrika, Hindistan ve Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenlemişti. Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi. TRT Genel Müdür Yardımcısı olarak da görev almıştı. Hıfzı Topuz pek çok gazetecilik ödülü almıştı. 1998 yılında TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü, 2003 yılında TGC Basın Özgürlüğü Ödülü’nü, “Başın Öne Eğilmesin” romanı ile 2007 Orhan Kemal Roman Ödülü’nü, ayrıca, 2020 yılında Nazım Hikmet Dostluk Ödülü’nü almıştı.

Hıfzı Topuz İngilizce ve Fransızca biliyordu. Evli ve bir çocuk sahibiydi.

Hıfzı Topuz’un çeşitli konularda 51 kitabı yayınlanmıştı. Kara Afrika (1970), Türk Basın Tarihi (1973), Caricature et Societe (Paris, 1974), Uluslararası iletişim (1985), İletişimde Karikatür ve Toplum (1985), Lumumba (1987), Status, Rights and Responsibilities of Journalists (Prag, 1989), Basında Tekelleşmeler (1989), Yarının Radyo- TV Düzeni (1990), Siyasal Reklamcılık (1991), Parisli Yıllar (1994), Hoşgörü (1995), Dünya Karikatürü (1996), Meyyale (1998), Kültür Politikaları (1998). Gazi ve Fikriye, Başın Öne Eğilmesin, Vatanı Sattık Bir Pula, Devrim Yılları, Bana Atatürk’ü Anlattılar.

Türkiye Yazarlar Sendikası olarak, ailesine, arkadaş ve dostlarına, gazeteci ve yazarlara, okurlarına başsağlığı diliyoruz.