27 Temmuz 2024
Basın DuyurusuDuyurularUncategorizedYazar Duyurusu

Azra Erhat ve Süleyman Ege

“Ölünce belki kuş olur, uçarım”

Azra Erhat’ın mezarına saldırı

A. Kadir, Sabahattin Eyüboğlu ve Vedat Günyol ile birlikte Eski Yunan klasiklerinden yaptığı çevirilerle tanınan, arkeoloji ve düşünce alanında pek çok çalışmaya imza atan ve mavi yolculukları anılardan sevgiyle yansıtan Azra Erhat’ın Üsküdar Bülbülderesi Mezarlığındaki mezarı ikinci kez tahrip edildi. Saldırıda, lahit kapağı yerinden sökülen mezarın üstündeki seramik kuş figürünün mezarın bir kenarına atıldığı, mezarın çevresinde bulunan mermerlerin kırılmış olduğu görüldü. Seramik sanatçısı Füreya Koral, Azra Erhat’ın mezarına ‘Ölünce belki kuş olur, uçarım’ sözlerinden esinlenerek turkuaz renkli seramik bir kuş figürü yapmıştı.

Lahit mezarın kırılan kapağının yerine geçici olarak birkaç parça taş konuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü, mezardaki onarım çalışmalarının kısa süre içinde yapılacağını ve konunun takipçisi olacaklarını açıkladı.

Azra Erhat’ın mezar taşındaki kuş, 2016 yılında da saldırıya uğramıştı.  Kültürel değerlerimize yapılan tüm saldırılar gibi bu saldırıyı da kınıyor, sonsuz üzüntümüzü bildiriyor, saldırganların bir an önce yakalanmasını ve cezalandırılmasını bekliyoruz.

Süleyman Ege yaşamını yitirdi

Uzun süre Bilim ve Sosyalizm Yayınları yöneticiliğini yapan ve birçok Marksist yapıtı Türkçeye çeviren yazar Süleyman Ege’yi yitirdik. Süleyman Ege, 12 Eylül askeri darbesi sonrası kitapları gerekçe gösterilerek 30 yıl hapis cezasına çarptırılmış bir yazarımız. O yıllarda, yayınevinin 133 000 kitabının yasaklı ilan edilerek imha edildiği bilgisi paylaşılmıştı. Bu ceza ve yasaklara karşın Süleyman Ege çok sayıda kitap yayımladı.

Süleyman Ege, 18 Ocak 2022’de, Karşıyaka Mezarlığında düzenlenen törenin ardından toprağa verildi. Süleyman Ege’nin emeğini saygıyla selamlayarak tüm arkadaş ve yakınlarıyla birlikte yayın ve kültür dünyamıza başsağlığı diliyoruz.

TYS YÖNETİM KURULU

Dikilitaş Mah. Ayazmadere Cad. Akşit Plaza No:12 Kat:9 Beşiktaş / İstanbul