8 Eylül 2024
Basın DuyurusuDuyurular

Adalar’da azmanbüs vizyonsuzluktur!

Adalar’da azmanbüs vizyonsuzluktur, Adalar şehirleştirilemez

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Ada Dostları Derneği, Türkiye’nin tek yaya bölgesi Adalar’a, halkın ‘azmanbüs’ adını taktığı dev minibüsler getirilmesi konusunda bir basın açıklaması yaptı. Adalılar, Ekrem İmamoğlu’na “Anlamayana davul zurna az. Ada Yaya Yolu!” şeklinde seslendiler.

Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan’ın, Azmanbüs ihanetine vurgu yaparak açılışını yaptığı toplantının sunuculuğunu Tiyatro Sanatçısı Gülsen Tuncer üstlendi.

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Ada Dostları Derneği ortak basın açıklamasının tam metni şöyle:

Saygıdeğer Basın Mensupları,

Adalar, İstanbul’un, Türkiye’nin ve dünyanın eşsiz güzellikteki mekanlarından biridir. Yazda da güzde de geçmeyen güzellikleriyle hepimizindir. İnişli, çıkışlı, sessiz, sakin yolları, yeşil çamları, akasyaları, çınarları ile; yasemin ve mimoza kokuları içinde güzelliklerine güzellik katarak gelecek kuşaklara armağan etmek hepimizin boynunun borcudur.

Azmanbüs, Adalar’a ihanetin simgesi haline gelmiştir.

Bugün, Ada’nın güzelliğini ortadan kaldıracak Azmanbüsler yolları doldurdu ve dolduruyor. Azmanbüs, bisikletlinin de yayanın da yaşlının da çocukların da yolunu kesiyor. Azmanbüs kirpinin de kedinin de köpeğin de yolunu kesiyor.

Şehrin kaosunu temsil eden Azmanbüs Ada yollarına sığmıyor, doğal dengeyi alt üst ediyor. Azmanbüs, güzel yurdumuzun cennet köşesini cehenneme çeviriyor!

Değerli yurttaşlar ve basın mensupları,

Azmanlar’ın Adalar’da yerleri yoktur. Azmanbüs, Ada düzenini bozar. O Azmanbüslere Adalılar yol vermez. Vermeyecek!

Adalar’daki sivil toplum örgütlerinin tamamı ve Adalılar, kirpiler, kediler ve köpekler de bu Azmanlara karşıdır.

Adalar’ın doğal güzelliğini, kültürel zenginliğini sürdürebilmek ve gelecek kuşaklara taşıyabilmek için, bu Azmanbüsleri Ada yollarından çıkarmamız gerekmektedir.

Adalar hepimizindir, buradaki sorunlar “modern hizmet” adı altındaki makyajlarla çözülemez. Dünya Mirası Adalar’a sahip çıkmak tüm insanların görevidir. Beton kentten kaçan İstanbulluların huzur bulduğu doğa harikası Adalar’ı şehirleştirmek akıl ve mantık dışıdır.

Değerli basın mensupları,

Azmanbüs kesinlikle vizyonsuzluktur, cehalettir! Doğa ve kültür olmadan insan var olamaz. Adalar bir şehir değildir.

Geçmiş kuşaklardan beri bize taşınan mirası ve gıpta edilen yaya dostu mekanlarımızı yok eden Azmanlar bir dakika bile bekletilmeden Ada’dan çıkarılmalıdır. Aksi halde kaybeden ülkemiz olacaktır.

Ada ve minibüs asla yan yana gelmemesi gereken sözcüktür.

Azmanbüs; Büyükada’ya geldiğinde hasta haliyle otomobili reddeden Mustafa Kemal’in ülküsünü de yok saymaktır.

Bir bütün hâlinde doğal, kentsel ve arkeolojik SİT alanı olan her bir Ada’mız yasal olarak koruma altındadır. Koruma Kurulu’ndan izin almadan çivi çakılması bile yasak olan Adalar’ın SİT alanı olma özelliğini yok edecek pervasız ve kanunsuz faaliyetler önlenmelidir. Tüm kurumları ve kamuoyunu duyarlılığa davet ediyoruz.

Sevgili halkımız;

Yasa dışı akülü araçları yıllardır trafikten men etmeyenlerin, Azmanbüslerin gelişi ile akülüleri toplatmasının bir tesadüf olduğuna inanmak istiyoruz. Adalar yaşamını kaosa çeviren yasa dışı akülü ve korsan taksilerin toplanması olumlu bir gelişmedir. Ancak, bunun Azmanbüslere alan açma girişimi ve bir propaganda olarak kullanılmaması gerektiğini ilgililere duyuruyoruz.

Dün Faytonlar kaldırırken Adalılara sorulmamıştır. Bugün Azmanbüs getirilirken, Adalılara hiç sorulmamıştır

Azmanların Adalar’a getirilmesine şeffaf ve demokratik yollar izlenmemiştir. Bu azmanlar Ada Kültürüne aykırıdır ve çirkindir. Ada sokaklarında çocukların oynayacağı, bisikletlilerin ve yayaların özgürce kullanacağı alanlar daraltılmıştır. “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olan Adalar’ın özgün dokusu, Ana karaya göre üretilmiş bu araçları kabul etmemektedir.

Kamu hizmeti yürüten bütün kurumlar; halk, sivil toplum ve meslek örgütleriyle iş birliği yaparak doğru kararlar vermeli, kamu kaynaklarını israf etmemelidir.

Adaların yolu otoyol değildir.

Adalar, İETT’nin araç deneme istasyonu değildir. İstanbul’a bir saat uzaklıkta özel bir ekosistemdir.

Ada sakinlik ve sessizliktir.

Adalılar ve misafirlerimiz, kuş seslerinin yerine korna sesleri ve araba gürültüsü istemiyor! Dünyadaki benzer adaların ulaşım şeklini araştırmadan yola çıkan kamu yöneticilerini, tekrar akla ve mantığa davet ediyoruz.

Kültürel hafızayı yok saymayın! Evrensel mirasa ve otantik kültüre saygılı olun! Adalar’a ihanet etmeyin! Vebali ağırdır, günahtır.

Biz, Adalar’ı gözümüz gibi koruyacağız. Dünya Mirası Prens Adaları’nın yok edilmesine ve yozlaşmaya izin vermeyeceğiz.

Tüm Türkiye’ye sesleniyoruz: Gelin Adalar’ın sırtına saplanan bu hançeri hep birlikte çıkaralım.

Bu bir görevdir.

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI ve ADA DOSTLARI DERNEĞİ