23 Kasım 2024
Yazarlar

Şükran AYDIN

Öz

Yaşamak hamdır
Yazmalar damıtık

Şükran AYDIN

1986’dan bu yana yazdığı şiirleri “iç konuşmalarım/içimdekiler” diye adlandıran Şükran Aydın, hayattan süzdüklerini “aslolan şiirdir” diyerek ilk şiir kitabı “Mürekkep Acısı” ile sundu (Ekim 2006/Artshop Yayınları/İstanbul/Türkiye).

Akademi Gökyüzü, Andız, Denizsuyukâsesi, Her Şeye Karşın, Lacivert Sanat, Kar, Kirpi, Kurgan, Mavi Liman, Mor Taka, S’imge, Sincan İstasyonu, Şair Çıkmazı, Şehir, Şelale, Yesevi , dergileri, Cumhuriyet Kitap, Aydın ve Özgür Kocaeli, Birgün Kitap gazetesinde (Türkiye) ve Honar ve Eghtesad (Sanat ve Ekonomi) Dergisi Türk kadın şairleri özel sayısında (İran/Tebriz),  International Writers Journal (ABD) (Uluslararası Yazarlar Dergisi) (ABD), Farapoesia Online Şiir Dergisi (İtalya) ve Groobonline (Sunset) Cultural Literature Association Magazine (Gün Batımı Kültürel Edebiyat Derneği Dergisi (Iran/Tebriz),  Şiir Galaksisi Atunis isimli edebiyat web sitesinde (İbranice çevirisiyle) şiir, yazı ve söyleşileriyle yer aldı.

İlk kısa öykü denemesini, Aydın Şimşek/yaratıcı yazarlık ve deneysel düşünme atölyesinde “Laf”, Sıra Dışı Gelecek Mimarlığı atölyesinde (yazıyla ilgili olmayan) “Büyü Dükkânı”, Notos Öykü Dergisi / Semih Gümüş yazı atölyesinde “Başlangıç Noktası” isimli kısa öyküyle, öykünün diline elini değdirdi. Daha sonra tüm öğrendiklerini “Çay Kaşığı”na aktardı.

2008 Kasım 15, 4.Selanik/Yunanistan Uluslararası Şiir Festivali, “Yabancı Dilde Şiir” dalında “Kök” şiiri birinci seçildi.

Topluma Yeni Bakış gazetesi (Adana) ekmek ödüllü geleneksel 10. şiir yarışmasında,  öykü yazarı Ahmet Borazan anısına, “T (Tertemiz)” şiiriyle onur ödülüne layık görüldü. Ardından Aydın gazetesi(Osmaniye) kültür sanat sayfasında altı ay Ne Hissettinse O’sundur ismini verdiği köşeden, hergün içerik sunma deneyimini elde etti.

2007, Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi 11.cildinde ve Yeni Şiirler Antolojisi Şiir Buluşması’nda yer almaktan onur ve heyecan duydu.

2021 Ocak 01, şiir; en kısa roman ve şair de bir büyücüdür diyerek, ilgilendiği diğer uğraşlar içinde asıl yolunun şiir olduğunu anlamış olarak “Anlamın Yaşı Küçük” (Artshop Yayınları/İstanbul/Türkiye) ikinci şiir kitabını yayımladı.

2021, UNESCO Dünya Şiir Günü İstanbul Etkinlikleri Seçki’sinde yer aldı.

2022, Anlamın Yaşı Küçük şiir kitabı Sevda Akyüz tarafından İngilizceye çevrildi ve https://www.amazon.com ‘da yayınlandı.

2023, 21. Yüzyıl Türk Şiiri Antolojisi (İlk 20 Yılı, 2 Cilt, 604 sayfa) kitabında şiirleriyle yer aldı.

2023, Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi oldu.

Düşünüp, hissettikçe şiir ve yazılarıyla  https://www.sukranaydin.com.tr ’dan sesleniyor.

2012’den bu yana çektiği fotoğrafları https://www.instagram.com/sukranaydincomtr ’den sunuyor.

 

Yaşam Yolculuğu:

 İnternette, atıkların geri kazanılması ve insani yardımlar amacının yer aldığı “geri kazanım e-çaba grubunu” kurdu. Oluşumu daha iyi yönetebilmek ve sivil toplum kuruluşlarını tanımak için, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve Boğaziçi Üniversitesinin “Sivil Toplum Kuruluşu Yönetici Geliştirme Programına” burslu katıldı.

Toprak ve bitki dünyasına hayranlığını, amatör bahçıvanlık kursunda bilgiye dönüştürmeye çalıştı.

Deniz altı merakını, dalgıçlık eğitimi alarak giderdi.

Kuantum, taşların gücü, feng shui, rüya analizleri, aromaterapi gibi konulara daldı çıktı. Reiki master belgesini aldı, enerji denen şeye evet ancak reikiye hayır dedi.

Rüya görmediği günler kendini ceza almış hissetti. Rüya analizi eğitimlerinden sonra analist olmayı isterdi.

Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nde (Junior Chamber International/JCI) “Eğitimcinin Eğitimi Programına” katıldı ve rotasını eğitimci olmaya çevirdi. Bireylerin karşılaştıkları yokuşlarda sorun teşkil eden gündemlerine katkı sunabilmek için, Uluslararası Koçluk Fedarasyonu (International Coach Federation/ICF) Coaches Training Institute’nün Co-Active Coaching temel programına katıldı.

Dingin Savaşçı ve 60 Numaralı Otoyol filminden o kadar çok etkilendi ki, ulaşabildiği insanlara o filmleri izlettirme çabasında bulundu.

Amatör tiyatro atölyesinde, kaybettiği tebessümünü buldu.

Doğduğu günden beri dünyaya hep bir yabancı gözüyle baktı, seyreyledi. O gözlerle, temel-ileri düzey fotoğrafçılık ve Şehir Üniversitesi’nde “Fotoğrafın Felsefesi” eğitimi alarak başladığı mobil sokak fotoğrafçılığına #GözMakinası adını verdi.

Astroloji okuluna giderek, “evrende ne varsa insanın içinde, insanda ne varsa evrende”, sözündeki kendine baktı, kendi kaderini tanıdı.

Müzik denen ilahi gürültüyü hep mucizevi bulduğundan, söylemeyi denediği müzik korosunda ses çıkarma çalıştı. Şimdilerde ud çalmaya çalışıyor.

Bisiklet sevdasına düştü, “Tolstoy’un Bisikleti” gibi geç demedi, bisikleti öğrendi, bisiklet turuna katıldı, karayolunda o ilk 34 km’le Mars’a gitmiş kadar mutlu oldu.

Kısa film ve senaryo atölyesinde, senaryo kalemi edinirken, bir dakikalık kısa filmler çekme hayalini kurdu.

Bunların bir kısmı olurken pek benimseyemediği finans hayatını 22.yılında noktaladı.

2001’den bu yana Ne Hissettinse O’sundur dediği felsefesi üzerine yaşıyor.

Ne Hissettinse O’sundur felsefesi; Ne hissettinse osundur ve ne hissettinse O’sundur.  Hepimizin aynı insan olduğunu düşünüyor, sürekli fark ederek, sadeliğin dinginliğinde acıyı çoğaltmamak üzere bir yaşam sürme çabasını güdüyor.

Şükran Aydın her dönem yeni bir sevdaya düşer. O’nu yatağından hayalleri uyandırır. Altın pencereli ev hikayesindeki o altın pencereli evi aramak, bulmak, ulaşmak ve yine evine dönmek gayret ve arzusu yaşam biçimidir. Hedeflediği koşuda her gün koşmak hem tatlıdır hem de çok yorucu. O bıkmama aktivisti. En çok da doğurulmamış çocukları seviyor, çünkü dünyayla tanışmış her çocuğun acısını duyumsuyor.

 

Bağlantıyı kopyala