28 Nisan 2024
DuyurularYazar DuyurusuYazarlar

Osman BOZKURT

Şair, Yazar Osman Bozkurt 1956, Ardanuç (Artvin) doğumludur. İlk ve Ortaokulu Ardanuç, Liseyi Ankara’da okudu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümünü bitirdi.

Fikirlerinden dolayı 12 Eylül 1980 Askeri rejiminin mağdurları arasında yer aldı. Üç ayrı davadan iki farklı zamanda toplam 27 ay tutuklu kaldıktan sonra aklandı. Almanya’da yayımlanan Dost Dergisi’nin yayın yönetmenliği, Gerçek Sanat Dergisi’nin yayın kurulu üyeliği, Umut Radyoda söyleşi programları yaptı. Editörlük yapmaktadır.

Osman Bozkurt’un ilk kitabı 1995 yılında yayımlandı. Şiir, öykü, inceleme, deneme-eleştiri, söyleşi ve biyografi türlerinde 17 eseri bulunmaktadır. Şiir, deneme ve öyküleri, çeşitli sanat-edebiyat dergilerinde yayınlanmaktadır. Kimi yazı ve söyleşileri Cumhuriyet Kitap, Birgün ve Evrensel gazetelerinde yayımlandı. Evrensel Gazetesine aralıklarla yazmayı sündürmektedir.

Eserlerinde asıl konu insandır. Doğa, barış ve özgürlük teması egemendir.

Eserlerine, Yazarlar Sözlüğü ile ulusal ve uluslararası karma ve tematik antolojilerde yer verildi. Bazı şiirleri İngilizce, Romence, Rusça, Kırgızca, Hintçe ve İspanyolca’ ya çevrildi. Romanya’da ve Hindistan’da yayımlanan uluslararası şiir antolojilerinde ve Romanya’da yayımlanan Çağdaş̧ Türk Şiiri Antolojisinde yer aldı.

Kar Edebiyat Dergisi tarafından “Şaire ve şiire vefa” ödülüne; Romanya’da yayımlanan ŞOAPTA VISELOR (Düşlerin Fısıltısı) adlı şiir kitabıyla (2018) Uluslararası “Olt Nehrinin Gökleri” ödülüne ve Romanya-Türkiye edebiyatları arasında geniş̧ bir köprü oluşturulmasına katkılarından dolayı  “Dragos Vranceanu Vakfı” Onur ödüllerine değer görüldü. “Köknar,” adlı şiiriyle Bolivya Kültür Bakanlığı‘nın “Uluslararası Ekolojik psikoşiir projesi” jürisince “Akademik İncelemeye Değer” ödülüne;  Kırgızca yayımlanan şiirleriyle de Kırgızistan Dünya Vakfınca “Altın Kalp” ödülüne değer görüldü.

İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (BESAM), bir dönem yönetim kurulu üyeliği yaptığı Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

ESERLERİ

Kumdaki Resim                                            (Şiir, 1995 Gerçek Sanat Yayınları),
Değiniler                                                          (Deneme, 1996 İnsancıl ve USAR),
Umutlu Söyleşiler                                        (Söyleşi, 1998 Gerçek sanat yayınları),
Düşlerin Gölgesi                                           (Şiir, 2000 Tohum Yayınları),
Üzerime Yağıyorsun                                     (Şiir, 2006 Gerçek Sanat Yayınları).
Göçebe Yazılar                                             (Deneme,  2008 Gerçek Sanat Yayınları),
Buluşma                                                         (Öykü, Eylül 2010 Telos Yayınları),
Günler Dilsiz                                                 (Şiir, Eylül 2013 USAR yayınları),
Bir Portre AFŞAR TİMUÇİN                 (Biyografi, Ekim 2014 Bulut Yayınları),