20 Ocak 2025
Basın DuyurusuDuyurularYazar DuyurusuYazarlar

Ayşe Aysel Solmaz Güntürkün

BİYOGRAFİ 

Yazar Ayşe Aysel Solmaz Güntürkün, 24 Kasım 1954’te Uluborlu’da doğdu. İlk altı yaşını şimdi 1. Derece sit alanı olan, Yunus’un da yerleşik yaşadığı adı hâlâ Şehir olan Eski Kasaba da denilen Uluborlu’da geçirdi. İlk ve ortaokulu ilçesinde, İlköğretmen Okulunu Isparta’da okudu. Açık Öğretim Fakültesini Eskişehir’den tamamladı.

Mutlu çocukluğunu; okul dışı günlerini, yoğun aile ve çevre sevgisiyle, oyunla, bağda çalışarak, ürününü dererek, halı modeli çizerek, dokuyarak, geçirdi. İlerde, “Göründüğün gibi ol.” diyen Mevlâna’yı, semazenleri; Yunus Emre’nin insan sevgisini, dil, din, renk farksız; Hakk, doğruluk, içtenlik, ahilik gibi kardeşlik, üleşme, yardımlaşma, felsefeleriyle nicesini benimsedi.

Isparta ve İzmir’in köy, kasaba, ilçe ve merkezinde 27 yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Emekliliğinde, SHÇEK. Çocuk yuvasında gönüllü öğretmenlik yaparken Koruyucu Aile oldu. Sokakta Yaşamış Çocuklar Merkezinde çalıştı. Gençlerin kendine doğru kazanımı için tiyatro grubu kurdu. Uygun ortamlarda zeybek oyunları oynadı. Hakk’tan aldığı hakkı, halka dağıtan semazenliğini koro konseri, ramazan ayı, Şeb-i Aruz günlerinde sergiledi.

Çocuk kitapları resimledi. 2003’te MEB.na istenen resimleri, şiirleri, yazıları dergilerin iç ve kapak sayfalarında yer aldı: Yarımada ve Bakırçay Gazetesinde, Aykırı Sanat, Abece, Torlak, Güncel Sanat, Düşün- Bil, Yeni Yüzyıl Dergilerinde yayımlandı. Kitapları: Küllükte Biten Gül, Gülün Rengi Yavruağzı Ortak Kitapları: Yakıldık Ey Halkım Unutma Bizi, Barış Irmağı, Güneşi Öpmek İçin, Savur Saçlarını Ege, Kent- İnsan, Tanıklarla 12 Eylül, Günyüzüne Mektuplar, Kalemden Kaleme, Egeden Köyler.

Egeli Kadın Yazarlar Platformu, (EKYAZ), Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği, Koruyucu Aileliği Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği, Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Derneği, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği üyesi, ayrıca Hamideli Kültür Derneği Fahri Üyesidir.

2009’dan beri “Bizim Yunus”un ahşap evinin bulunduğu Şehir’i araştırdı. 26 medresesi tarih olan: Yeni Alâeddin Keykûbat Kütüphanesi Hamidoğulları Beyliği’nin ilk başşehri, “Bizim Yunus”un yerleşik yaşadığı yayla ve vadi düzündeki Uluborlu’da ve Yunus kitaplarına ulaştığı İzmir’de yaşamaktadır.

Halktan bir kadın ana olup, 700 yıl sonra projesiyle rastlaştığı Yunus’u araştırarak yazarken, Akademisyen ve Tarihçi olmadığının da bilincindedir.

Bağlantıyı kopyala