6 Ekim 2026
Basın DuyurusuDuyurularUncategorized

2026-2027 ÇALIŞMA DÖNEMİNİ AÇTIK!

2026-2027 ÇALIŞMA DÖNEMİNE BAŞLIYOR:

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), hem edebiyat dünyasındaki hak ve emek mücadelesini büyütmek hem de edebiyatımızda derin izler bırakan ustaları anmak üzere 2026-2027 yeni çalışma dönemini açıyor. Sendikanın yol haritasının ve çalışma programının kamuoyuyla paylaşılacağı basın toplantısı öncesinde ise TYS tarihine geçecek anlamlı bir bağış haberi gündeme damgasını vurdu.

TYS Yıllar Sonra Kendi Evine Kavuşuyor: Yazar Rıza Zelyut’tan Anlamlı Bağış

Türkiye’nin edebiyat dünyasındaki en köklü kurumlarından biri olan ve Türk yazarlarının büyük çoğunluğunu temsil eden Türkiye Yazarlar Sendikası, artık kendi genel merkez binasına sahip olacak. Sendikanın üyesi olan yazar Rıza Zelyut, Yenibosna girişindeki 160 metrekarelik dairesini, genel merkez olarak kullanılmak ve satılmamak koşuluyla TYS’ye bağışladı. Zelyut, bu kararını 13 Ağustos 2026 tarihinde noterde düzenlettiği vasiyetname ile resmiyete döktü.

Evraklardan Küçük Odaya: Göçebe Bir Mücadele Tarihi

Emeği sermayeye karşı korumak, hukuki, sosyal, kültürel ve ekonomik hakları savunmak amacıyla kurulan TYS’nin ilk toplantılarında Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Bekir Yıldız, Adnan Özyalçıner, Leyla Erbil, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Orhon Murat Arıburnu, Adalet Ağaoğlu, Nihat Behram ve Ali Özgentürk gibi Türk edebiyatının usta isimleri yer alıyordu. Ancak kuruluş sürecinde kendine ait bir mekânı bulunmayan sendikanın yönetim toplantıları başka kurumların salonlarında yapılıyor, tüm evrak ve belgeler küçük bir çantada taşınıyordu.

İlerleyen süreçte küçük bir odaya geçen TYS, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından kapatılarak üyeleri soruşturmalardan geçirildi. Sendika, 1987 yılında Aziz Nesin başkanlığında yeniden faaliyete geçti. Daha sonra Ataol Behramoğlu’nun girişimleriyle Beşiktaş Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’na taşınan genel merkez, AKP döneminde bir “gece yarısı kararı” ile kapatıldı. Belgeleri ve merkezi oradan oraya sürülen TYS, son olarak Kadıköy’de faaliyetlerini sürdürmeye başladı.

“Bizler Geçiciyiz, TYS Kalıcıdır”

 

Yıllardır süregelen bu konaklama sorununa son vermek amacıyla hareket eden Rıza Zelyut, sendika yönetimiyle yaptığı toplantıda evini bağışladığını açıkladı. Yaptığı katkıya ilişkin konuşan Zelyut, şu ifadeleri kullandı:

“1979 yılında 181 no ile üyesi olduğum ve Aziz Nesin döneminde saymanlık görevinde de bulunduğum TYS’nin kendine ait bir yerinin olmaması beni üzüyordu. Bu yüzden ulaşım ağlarına yakın olan evimi TYS’ye bırakıyorum. İleride burasının TYS genel merkezi olarak veya yazarlar evi olarak kullanılmasını istiyorum. Bin yüzden fazla üyesi olan 90 milyonluk bir ülkenin gerçek yazarlarını barındıran böyle bir sendika başka sendikalara veya belediyelere muhtaç olmadan kendi yerinde çalışmalarını sürdürebilmelidir. Amacım buna katkıda bulunmaktır. Umarım olanağı bulunan başka yazar arkadaşlarım da TYS’nin maddi yönden güçlenmesi için katkıda bulunacaktır. Bizler geçiciyiz, TYS kalıcıdır.”

Yönetimden Teşekkür Plaketi

TYS Başkanı yazar Adnan Özyalçıner, bu örnek davranışından dolayı Rıza Zelyut’a teşekkür ederek imkânı olan diğer yazarları da sendikaya destek olmaya davet etti. TYS Yönetimi, sendikaya sağladığı bu büyük destekten ötürü Zelyut’a bir teşekkür plaketi takdim etti.

TYS’den Edebiyat Matinesi: Yusuf Atılgan ve Nilgün Marmara Sevgi ve Saygıyla Anıldı

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), edebiyatımızda derin izler bırakan usta isimleri anma geleneksel etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. 6 Ekim 2026 tarihinde düzenlenen “BİR YAZAR, BİR ŞAİR: SÖZÜN İZİNDE” başlıklı özel anma programında, modern edebiyatımızın önde gelen kalemlerinden Yusuf Atılgan’ın öykü dünyası ve şair Nilgün Marmara’nın dizeleri edebiyatseverlerle buluştu.

Sunuculuğunu Ayça Erdura’nın üstlendiği ve TYS üyeleri ile çok sayıda edebiyat dostunun katıldığı yoğun ilgi gören program, edebiyat matinesi havasında ve coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi.

Yusuf Atılgan’ın Öykü Dünyasına Yolculuk

Etkinliğin ilk bölümü, modern Türk edebiyatının yalnızlık, yabancılaşma ve bireyin iç dünyasını işleme ustası Yusuf Atılgan’a ayrıldı. Programda araştırmacı-yazar Tahir Şilkan, Atılgan’ın edebiyat anlayışı, roman ve öykülerindeki psikolojik derinlik üzerine detaylı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmanın ardından yazar Zeynep Aliye, usta yazarın öykülerinden seçkin örnekleri dinleyicilerle paylaştı.

Nilgün Marmara Şiirleri ve Belgesel Gösterimi

Programın ikinci bölümünde ise Türk şiirinin özgün ve sarsıcı sesi Nilgün Marmara anıldı. Şair Haydar Ergülen, Nilgün Marmara’nın imgelerle örülü şiir evrenini ve edebiyatımızdaki benzersiz yerini ele alan etkileyici bir sunum yaptı. Ergülen’in konuşmasının ardından, yönetmenliğini Tolga Oskar’ın üstlendiği Nilgün Marmara belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi.

Anma etkinliği; Dilruba Nuray Erenler, Eser Ceran Erdi, Seçil Hidayet ve İzel Karaca’nın şairin unutulmaz dizelerini seslendirdiği şiirle sona erdi.

Edebiyatımızın hak ve emek mücadelesini sürdürürken ustalarını da unutmayan Türkiye Yazarlar Sendikası olarak, sözün izini süren bu anlamlı buluşmalarına önümüzdeki süreçte de devam edeceğini vurguladık.