28 Mart 2024

YAZAR EROL TOY SONSUZLUKTA

Edebiyatımıza kazandırdığı yapıtları ile yaşayacak Erol Toy’un  ailesine, arkadaşlarına, edebiyat dünyasına Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) olarak başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyoruz.
Türkiye Yazarlar Sendikası

BİYOGRAFİSİ
Yazar Erol Toy, 1936 yılında Alaşehir/Manisa ilinde doğdu. Ortaokul mezunu olan Toy, çocukluğundan itibaren çalışarak yaşamaya başladı. Fırıncılık, bankacılık, vurgun yiyen süngercileri sigortalama gibi işlerde çalıştıktan sonra, İstanbul’a yerleşti. Bank-İş sendikasının kurucuları arasında yer alarak sendikacılığa başladı. Gazetelerde yazıları yayımlanan Erol Toy, ilk öyküsünü 1952 yılında Çınar dergisinde yayımladı. YAZKO Yönetim Kurulu başkanlığı yapan yazar, romanlarında Türkiye’nin toplumsal, ekonomik ve politik sorunlarını işledi. Toplumcu gerçekçi bir çizgide yürüyen Toy, ilk basımı 1974 yılında yapılan ve Vehbi Koç‘un yaşam öyküsünün anlatıldığı iddia edilen İmparator adlı romanıyla okur kitlelerine adını duyurdu. Öykü, roman, deneme ve eleştiri yazılarının dışında sahnelenmiş tiyatro oyunları da bulunan Erol Toy, 1962 Ali Naci Karacan Üçüncülük Ödülü sahibidir.

Yapıtları

• Toprak Acıkınca