16 Ekim 2024
Basın DuyurusuDuyurularKitap

Uğur Pişmanlık’tan yeni bir kitap “ışığın büyülü dili”

TANITIM BÜLTENİNDEN

 GAZETECİ UĞUR PİŞMANLIK’IN “IŞIĞIN BÜYÜLÜ DİLİ: FOTOĞRAF YAZILARI”

KİTABI YAYINLANLANDI

 

Ÿ Gazeteci Uğur Pişmanlık, Tarsus’un ilk amatör fotoğrafçısı ve kentte ilk fotoğraf sergisini açan kişisi

Ÿ “Işığın Büyülü Dili: Fotoğraf Yazıları” kitabı aynı zamanda 100 yıllık Tarsus fotoğraf tarihini de içeriyor.

Ÿ Uğur Pişmanlık kitabını 2 Temmuz 2003’te, Kırgızistan’ın Ala Arça dağlarında zirve dönüşü yaşamını yitiren Atlas Dergisi Ekspedisyon editörü ve fotoğrafçı, dağcı Uğur Uluocak’ın anısına adadı.

 

Tarsuslu gazeteci-yazar ve fotoğraf sanatçısı Uğur Pişmanlık’ın “Işığın Büyülü Dili: Fotoğraf Yazıları” adlı kitabı, Aratos Yayınları’ndan çıktı.

Uğur Pişmanlık, Tarsus’un ilk amatör fotoğrafçısı olarak biliniyor ve 1984 yılında başladığı fotoğrafçılık çalışmalarıyla aynı zamanda Tarsus’ta ilk fotoğraf sergisi açan kişi.

Pişmanlık’ın, “Işığın Büyülü Dili: Fotoğraf Yazıları” adlı kitabında fotoğraf üzerine yazdığı makaleler, sergileri, çeşitli turizm dergileri için yazdığı yazılarına çektiği fotoğraflar, kendisiyle fotoğraf üzerine yapılan röportajlar, fotoğrafları üzerine yapılan eleştiri- yorum ve değerlendirmeler ile Tarsus fotoğraf tarihi yer alıyor.

Gazeteci Uğur Pişmanlık, kitapta bir gazeteci olarak fotoğrafçılık ilişkisine basın fotoğrafçılığı ile fotoğraf anıları ve öykülerine de yer verdiğini belirterek, “Fotoğraf makinesi ve fotoğrafın 1839 yılında icadından bu yana yaklaşık 200 yıl geçmiş. O günden günümüze pek çok aşama geçirerek ulaşmış olan fotoğraf teknolojisinin geldiği yere dijital çağ diyoruz. Bu gelişmeler fotoğrafta pek çok yeni alanlar açtı.

Fotoğraf üzerinde oynamaların yapıldığı atraksiyonlar (ve hatta atmasyonlar) ile çeşitli teknikler kullanılarak, fotoğraf başka bir yön de kazandı belki. Ancak fotoğraf, hala anın yakalanması, dondurulması ve belgelenmesidir.

1984 yılında amatör bir fotoğrafçı olarak başladığım bu çabada 40. yılım. Bu 40 yıl içinde fotoğraf adına yaptıklarım ile yazdıklarımı ‘Fotoğraf Yazıları’ adıyla bu kitapta toplamış oluyorum.

Tarsus fotoğraf tarihine dair ilk kez Aratos dergisinin 2008 yılında ‘Tarsus’ta Fotoğraf Çabaları Üzerine’ başlıklı bir makale yazarak değinmiştim. Şimdi bu kitabı yazarken Tarsus fotoğraf tarihini daha geniş bir metin olarak kaleme aldım. Gelecekte daha da genişletip Tarsus Fotoğraf Tarihi bir kitaba dönüştüreceğim.

‘Işığın Büyülü Dili: Fotoğraf Yazıları’ kitabım, kendi fotoğrafçılık serüvenim, fotoğraf üzerine yazılarım ve fotoğraflarım, sergilerim ile fotoğraflarım, sergilerim üzerinde değerlendirmeler ve röportajlardan oluşmaktadır.

Söz konusu fotoğraf kitabı olduğu için, doğal olarak görselliği bol bir kitap oldu. Tarsus fotoğraf tarihinde yer alan eski siyah-beyaz fotoğraflar dışında çektiğim fotoğraflarıma yer verdim.

Her biri anılarıyla benim için belgesel nitelikte fotoğraflardır.” diye konuştu.

Ÿ Uğur Pişmanlık kitabını,  Yaşamın ve zamanın lâbirentlerinde insan suretlerini ve hallerini görüntüleyen o fotoğraf şövalyeleri 2 Temmuz 2003’te, Kırgızistan’ın Ala Arça dağlarında zirve dönüşü yaşamını yitiren Atlas Dergisi Ekspedisyon editörü ve fotoğrafçı, dağcı Uğur Uluocak’ın anısına adadı. (15.10.2024)

Bağlantıyı kopyala