2 Mayıs 2024
Basın DuyurusuDuyurularYazar DuyurusuYazarlar

TYS 50. YAŞ KUTLAMALARINA BAŞLADI

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI (TYS)
50. YIL KUTLAMALARINA BAŞLADI

Türkiye Yazarlar Sendikası 50. doğum yılı kutlamalarını bir basın toplantısıyla başlattı.

Cağaloğlu’nda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ndeki toplantı, Sendikanın genel sekreteri Tahir Şilkan’ın sunumuyla açıldı. Şilkan’ın sendikanın ülkenin kültürel ve siyasal gündeminde elli yıllık rolüne ve işlevine değinerek başlattığı buluşma, bir sinevizyon gösterimiyle sürdü.

Görsel sunumdan sonraysa sendika yönetimi anı, izlenim ve görüşleriyle TYS’yi anlattılar. Önce Genel Başkan Adnan Özyalçıner, “Dünyanın Bütün Kalemleri Birleşin” adlı 50.yıl bildirisini izleyicilerle paylaştı.

Bildiride sendikanın kurulduğu günden beri baskı ve yasaklara karşı örgütlü bir mücadeleyle güç birliği içinde olduğu, söz ve yazı özgürlüğünün gerçekleştirilmesi, korunması için her türlü yasal mücadeleyi sürdürdüğü vurgusu öne çıkarken düşünenlere, gerçekleri söyleyenlere, yazanlara yaşatılan bütün bu haksızlıklarla, adaletsizliklerle savaşılacağı vurgulandı.

Özyalçıner ayrıca konuşmasında “Askeri, siyasal, ekonomik tüm savaşların sona ermesi için, açlığa, yoksulluğa, çevre – iklim felaketlerine, nükleer yok olma tehlikesine ve tüm kötülüklere karşı dünyamızın bütün kalemleri birleşsin / birleşilsin! Bu bilinçle 50. yılımızda da ülkemizin, yeryüzünün aydınlık, özgür geleceği için yazmayı ve mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.” dedi.

Özyalçıner’in ardından 2. Başkan Mustafa Köz, yine sendikanın bugünkü mücadelesine değinerek sendika tarihinden kesitler sunan bir tarihçeyi konuklarla ve basınla paylaştı.

Köz’ün konuşmasından sonra yönetim kurulu üyesi Kâmil Tekin Sürek, TYS’ye açılan davalar üzerine bilgi verdi. Sürek’ten sonra söz alan diğer yönetim kurulu üyeleri Dilruba Nuray Erenler, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Işın Güner Tuzcular da sendika üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Yönetimin görüş ve değerlendirmelerinde sonraysa sendikanın eski başkanlarından Ataol Behramoğlu, Aziz Nesin’le anılarını anlattı ve sendikanın yaşadığı zorluklara değindi. Toplantıya katılan TYS üyesi yazarlar ve konuklar da yine 50 yıllık süreç üzerine değerlendirme ve önerilerini paylaştılar.