28 Nisan 2024
Basın DuyurusuDuyurularYazar DuyurusuYazarlar

“Öyküler; şiirle roman arası bir yolda yürüyen, söz sanatının erken kanatlanmış yavrularıdır.”

Türkiye Yazarlar Sendikası, kuruluşunun 50. Yılını, 5 Şubat 2024’te Türkiye Gazeteciler cemiyetinde yaptığı toplantı ve basın açıklamasının ardından her ay bir etkinlikle kutluyor.

İlk etkinlik 7 Şubat Çarşamba günü Kadıköy Barış Manço Kültür merkezinde Dünya Öykü Günü kutlamaları kapsamında gerçekleştirildi. Sendika genel sekreteri Tahir Şilkan’ın Ayla Kutlu’nun yazdığı öykü günü bildirisini okumasının ardından, sendikanın kurucu üyeleri ve ilk başkanları olan Yaşar Kemal’in, Aziz Nesin’in, Oktay Akbal’ın öyküleri okundu. Genel Başkan Adnan Özyalçıner, “14 Şubat Sevgililer Günü aynı zamanda Dünya Öykü Günü olarak kutlanıyor. Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Genel Başkanı Özcan Karabulut “Sait Faik, ‘Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey’ diyor. Biz, ‘Paylaştıkça, çoğaldıkça bir anlam kazanır’ diye ekledik ve Sait Faik’in bu sözünden hareketle Dünya Öykü Günü’nün kutlanacağı gün olarak 14 Şubat’a karar verdik.” kısa konuşmadan sonra Yağma adlı öyküsünü seslendirdi. Yine sendika üyeleri olan Vicdan Efe ile Polat Özlüoğlu kendi öykülerini okudular.

Adnan Özyalçıner, okuma öncesi yaptığı kısa konuşmada öykünün, insanı ve yaşamı kucaklayan, yansıtan, çoğaltan bir yazın dalı olduğuna dikkat çekti.

Öykü günü programını Tiyatro sanatçısı Zeynep Mataracı sundu.
Etkinliğin sonunda, sendika ikinci başkanı Mustafa Köz, bundan sonraki etkinliğin, 21 Mart’ta, aynı salonda, Dünya Şiir Günü çerçevesinde çağdaş şairlerimizin şiirlerinden oluşacak bir programla gerçekleşeceğini duyurdu.