Ferit Edgü’yü kaybettik
Ferit Edgü’yü kaybettik
Çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ferit Edgü aramızdan ayrıldı. Türkiye Yazarlar Sendikası olarak ailesine, yakınlarına, dostlarına, yazar, çevirmen arkadaşlarına ve okurlarına başsağlığı dileriz.
Cenaze töreni 24 Temmuz Çarşamba saat 16.00’da Teşvikiye Caminde. Sonra Aşiyan Mezarlığına defnedilecek. Aynı gün saat 15.00de İstiklal Caddesi Botter Han’da anma etkinliği olacaktır.
TYS Yönetim Kurulu
BİYOGRAFİ
24 Şubat 1936, İstanbul doğumlu İsmail Ferit Edgü, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü son sınıf öğrencisiyken gittiği Paris’te Academie Feu’da altı yıl seramik öğrenimi gördü. Sorbonne’da felsefe, Louvre’da sanat tarihi kurslarına devam etti. Kendisine O (Hakkari’de Bir Mevsim) adlı eserini yazdıracak askerliğini Hakkari’nin bir köyünde ve Beypazarı’nda yaptıktan sonra bir yıl daha Paris’te kaldı. Daha sonra İstanbul’a dönerek bir süre metin yazarı olarak çalıştı. Kendi kurduğu DATA Reklam Şirketini, 1977’den sonra Ada Yayınlarını ve Narmanlı Yurdundaki Bedri Rahmi Sanat Galerisini yönetti.
Farklı alanlarda çalışmasını ve eserler vermesini söyle anlatmıştı: “Öyle anlar oluyor ki, düzyazıda olsun şiirde olsun sözcükler yetmiyor. O zaman ya susuyorum, ya da resim yapıyorum. Her ikisi de, kendi içlerinde bir ifade biçimi benim için.”
İlk şiiri Kaynak (1952) dergisinde, ilk hikâyesi Yeni Ufuklar dergisinde çıktı (Ocak 1954). Edebiyat dünyasına Kaynak (1952-53), Şairler Yaprağı (1954), Mavi (1954), Yeni Ufuklar (1962) dergilerinde çıkan şiirleriyle girdi. Öykü, inceleme ve çevirileri Yeni Ufuklar, Pazar Postası, Dost (1954-59), Yeni Dergi, Papirüs, Antalya, Soyut gibi dergilerde yer aldı.
Onun sonsuzluğa yolculuğu edebiyat dünyamız için büyük bir kayıp. Sendikamız başkanı Adnan Özyalçıner’in dediği gibi öykünün bir ayağı kırıldı.