29 Mart 2024
Basın DuyurusuDuyurularYazar Duyurusu

Evrende Yüreğiyle Yer Kaplayan Kurucu Başkanımız                                                 Yaşar Kemal’i Ölümünün 6. yılında Anıyoruz

Evrende Yüreğiyle Yer Kaplayan Kurucu Başkanımız
Yaşar Kemal’i Ölümünün 6. yılında Anıyoruz

Bu büyülü dünyayı, bu büyülü dünyada olup biteni anlatırken aydınlığın, sevincin türküsünü sürdüren Yaşar Kemal’i 28 Şubat 2015 tarihinde yitirdik.

Çocukluğundan beri hep insanın gizemine varmaya çalışan Yaşar Kemal, gizem ve düş gücünün bitmesini, insanlığın insani yönünün, en önemli bir yerinin çökmesi, hastalıkların başlaması olarak gördüğünü; nerede, hangi koşulda, hangi çağda olursa olsun insan gizeminin, düşlerinin, yarattığı dünyaların, içinde yaşadığı gerçek dediğimiz dünyanın içinde hep yaratmasını sürdürdükçe, düş dünyasıyla gerçek dünya dediğimizin sınırların daha çok birbirine karışacağını söyler.

1971’de cezaevine giren Yaşar Kemal, 4 Şubat 1974’te 70 yazar ve şair arkadaşıyla birlikte Türkiye Yazarlar Sendikası’nı kurar ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın ilk genel başkanı olur.

Karanlığın iyice bastırdığı günlerde onun insana bağladığı umudu yeniden hatırlıyoruz ve onu sevgiyle özlemle anıyoruz.  İnsanın mayasında bu aydınlık, bu bitmez tükenmez yaratma, bu, kendisine bir düş dünyası yaratıp, en çıkmaza girdiği yerlerde bu dünyaya, yarattığı dünyaya sığınması en güzel, en olanaksızlıklarda bile umut etmesi, umutsuzluklardan bile umut yaratması, yaşama ve dünyaya her güneşin doğuşunda mutluluk sevinciyle uyanması varken, insanlığımızdan korkmamalıyız.

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI