23 Haziran 2024
Basın DuyurusuDuyurular

Edebiyatta İşçiler

Türkiye tarihindeki en önemli işçi hareketlerinden biri olan 15-16 Haziran Olayları, 1970 yılında meydana gelmiştir. Çalışma hayatını ve temel sendika yasalarını düzenleyen 274 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ile 275 sayılı Sendikalar Kanunu’nda yapılan değişiklikler, Adalet Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin iş birliği sonucunda önce TBMM’de, ardından Senato’da kabul edilmiştir. Bu değişiklikler, işçilerin sendika seçme özgürlüğünü ciddi şekilde sınırlamakta ve sendika değiştirmeyi zorlaştırmaktaydı. Yasa tasarısı, 11 Haziran 1970’te Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yasal düzenlemeler, esas olarak Türk-İş’ten ayrılan ve DİSK’in liderliğinde, 15-16 Haziran 1970 tarihlerinde İstanbul’da başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan büyük bir direnişe yol açmıştır. Bu direniş, edebiyat dünyasında da geniş yankı bulmuş ve birçok esere ilham kaynağı olmuştur.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Yeni E Dergisi’nin ortaklaşa düzenlediği “Edebiyatta İşçiler” etkinliği, bu tarihi olayların edebiyattaki yansımalarını ve etkilerini incelemek üzere herkesi davet etmektedir.

Tarih: 6 Haziran 2024 Perşembe Saat: 18.00

Yer: Türkan Saylan Kültür Merkezi