27 Aralık 2024
Basın Duyurusu

TYS TEMSİLCİLİK RAPORLARI

TYS TEMSİLCİLİK RAPORLARI
ADANA (Temsilci:Çetin Yiğenoğlu)

2018

TYS ÇUKUROVA TÜYAP KİTAP FUARI’NDA
Temsilciliğimiz bu yıl da ocak ayında etkinlikleri ve imza günleriyle TÜYAP’taydı. Yazarlarımızı TYS Standımızda buluşturdu.

12. ULUSLARARASI ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ

Mart ayında yapılan 12. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri (UÇSG) etkinliklerinde sendikamız da destekleyici kurum olarak bulundu. “Getto / İçerdekiler/Dışardakiler” izlekli sanat günleri, yurtiçi ve yurtdışında 9 merkezde, Adana, Antakya, Mersin, Silifke, Tarsus, Bodrum, Brighton, Londra, Sydney’de eşzamanlı olarak düzenlendi.
Değerli fotoğraf sanatçımız İsa Çelik’e Çukurova Ödülü verildi. İsa Çelik için bir armağan kitap hazırlandı. Festival gazetesi yayımlandı.

2019

TYS, ÇUKUROVA TÜYAP KİTAP FUARI’NDA
Temsilciliğimiz Çukurova TÜYAP Kitap Fuarı’na bu yıl iki etkinlikle katıldı. İlk etkinlikte şairler Mustafa Özke, Halit Gökmen, Şule Boğa, Onur Özsolak, İpek Mecit Boyraz, Utkun Büyükaşık ustalarımızın (Cemal Süreya, Necati Cumalı, Özdemir Asaf,
Ahmet Hamdi Tanpınar) şiirlerini okudular. Sunumunu Nazan Balcı’nın, görsel sunumunu Başak Hülya Ekmekçi’nin yaptığı etkinliğe Tuncay Boyraz da şarkılarıyla katıldı.
İkinci etkinliğimizse “ Çukurova Sanat Girişimi (Kültür Endüstrisinin Dışında Bir Yapı) paneliydi. Panelimizin konuşmacıları Çetin Yiğenoğlu, Dr. Haluk Uygur
Mimar Murat Ulaş’tı.

13. ULUSLARARASI ÇUKUROVA SANAT GÜNLERİ

Her yıl olduğu gibi Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’nin (UÇSG) 13.sü de yurtiçi ve yurtdışında 10 merkezde, Adana, Antakya, Mersin, Silifke, Londra ve Sydney’de eşzamanlı olarak düzenlendi. 2019’da izleğimiz “Siber Bilinmezlik”ti. Bu yıl Çukurova Ödülü Nedim Gürsel’e verildi. Nedim Gürsel kitabı ve festival gazetesi yayımlandı. Sanat Günleri’ne sendikamız yine destekleyici kurum olarak katkılarda bulundu.

YAZARLAREVİ AÇILDI
Adana’da çok amaçlı kullanılması düşünülen bir yazarlar evi kurulması girişimi TYS Temsilcisi Çetin Yiğenoğlu tarafından başarıyla sonuçlandı. Yazarlarevi 5 Mart 2019’da düzenlenen törenle açıldı.
Restore edilen iki katlı eski bir Adana konağında (Ekmekçi Konağı) kültürel-sanatsal faaliyet gösterecek Yazarlarevi’nde öncelikle TYS üyeleri ağırlanacak. Yazarlarevi’nin başta Adana, Çukurova, Doğu Akdeniz’de öncü bir sanat merkezi olması için çalışılacak.
Üst katta gelecek konukların ağırlanacağı 4 süit odası bulunan Yazarlarevi avlusuyla salonu çok amaçlı ekinsel-sanatsal etkinliklerin gerçekleştirilmesine uygun biçimde yapıldı.

ANKARA (Temsilci: Zerrin Taşpınar)

2017-2019
DİP ANKARA (Demokrasi İçin Ankara) ile başlayan, demokratik sivil toplum örgütlerinin katıldığı toplantılara, ilk gününden beri TYS adına katıldım. Ancak bu oluşum sessizce bitti.
Referandum öncesi ve sonrası yapılan, Demokrasiye Çağrı toplantıları başlığıyla tanımlanan, özü, “Tek adam rejimine karşı toplumsal ve demokratik muhalefetin ortak mücadele biçimleri” nin tartışıldığı toplantıların çoğunda yer aldım. Belediye Seçimleri öncesinde de “Kültür hayatımız, günümüz ve çocuklarımızın geleceği açısından neden AKP’ ye oy vermemeliyiz” başlıklı iki ayrı kahvede iki konuşma yaptım.

68’liler Derneği’nin ve 78’ lilerin önerisiyle yapılan iki toplantıya katıldım. Şimdilik “Ankara Yurttaş Forumu” olarak adlandırdığımız bu girişimde; atılmış akademisyenlerden hukukçulara, örgüt temsilcilerinden gönüllü kişilere kadar geniş bir yelpaze görülüyor. Oluşuma “Demokrasi Ve Adalet İçin Vicdanlara Çağrı” üst başlığını önerdim.
Aylarca Konur Sokak’ta Semih ve Nuriye ile başlayıp KHK lıların sürdürdüğü eyleme ve Dikmen Sağlık Merkezi’nde Mahmut Konuk’ un yaptığı “İşimi geri istiyorum” direnişlerine katıldım.

TYS’ nin önerisiyle Ulusal Yayın Kongresi’nin ön çalışmalarında, Ankara’ da yapılan tüm toplantılara, önerilerimle katıldım. Afyon’a da ilk günden gittim ve sonuna kadar çalışmalarda, oturumlarda yer aldım. (Mayıs 2018)
24 Kasım 2018 tarihinde, Route Kütüphane’ de Eren Aysan, Ahmet Antmen, Emel İrtem, Şakir Özüdoğru’ nun konuşmacı olduğu “Genç Şairler Tartışıyor Şiir: Bugün” etkinliğini Okan Alay yönetti. Öğrencilerin “edebiyat dersi” olarak tanımladığı bir etkinlik oldu.
Atatürkçü Düşünce Derneği’nin önerisiyle, siyasetçi-toplum ilişkisini irdelemek adına ADD Yıldız Salonu’nda bir panel yapıldı. Paneli

TYS adına yönettim. (Aralık 2018)
Gebze’ de, sendikal hakları için direnen Flormar işçileriyle dayanışmaya gitmek üzere tüm üyelerimize tek tek yazdım. Yalnızca Abdullah Nefes yanıt verdi. Ancak sağlık sorunları nedeniyle gelemeyince, fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer ile yola çıktık ve 5 Şubat 2019 tarihinde işçilerle buluştuk.

Uluslararası Şiir Hareketi’nin “Duvara Karşı” temalı etkinliğini Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ile yaptık. Emre Falay açış konuşmasıyla sözü bize bıraktı. TYS adına “Flormar Direnişi ve Duvarlar” başlıklı bir sunum yaptım. Ahmet Telli de buluşmaya“Yaşam ve Sanatta Duvarlar” başlıklı bir sunumla katıldı.
HÜTKAM (Hacettepe Üniversitesi Tarih ve Kültürel Varlıklarımızı Araştırma Merkezi) ile ortak yapmamıza izin verilmeyince, merkezin yaptığı etkinliklerin ilki (2017) “Sanat Örgütleri” başlıklı konferanstı. İkincisini 7 Mart 2019’ da “21. Yüzyılda Kadınlar” başlığıyla ve Ayla Kutlu, Erendiz Atasü, Zerrin Taşpınar katılımıyla gerçekleştirdik.

Sevgili şair, 40 yıllık arkadaşım Hüseyin Atabaş’ ı 28 Şubat günü uğurlarken de her edebiyatçı uğurlamasında olduğu gibi, TYS Ankara çelengini yaptırdım. 2 Mart’ta “Şairimize, Dostumuza Veda” etkinliğini A Şiir Evi’ nde yaptık.
“Sağlık ve Sanat” panelini Ankara Tabipler Derneği ile yaptık. Ancak, onların zaman çizelgesiyle bir türlü uyuşamadığımız için çok kısıtlı, doktorların ve birkaç edebiyatçının katıldığı bir etkinlik oldu.

Ankara’ da süren 10 Ekim davasına katılmak istediysem de, tüm sivil toplum temsilcileri gibi geri çevrildim.
‘Ankaralı Edebiyatçılar Müzesi’ için görüşmeleri sürdürdüğümü, genelde olumlu karşılandığı halde, malzeme toparlamanın ağır ilerlediğini eklemek isterim.

BURSA (Temsilci: Güney Özkılınç)
TYS, BURSA TÜYAP KİTAP FUARLARINDA
Temsilciliğimiz, her yıl olduğu gibi Bursa’da TÜYAP Kitap Fuarı’nda sendikamız adına yer aldı. TYS standımızda yazarlarımız kitaplarını imzaladı, okurlarıyla buluştu. 2018 ve 2019 yılları fuarlarında da yine Bursa konulu etkinliklerimizi ve buluşmalarımızı fuar salonlarına taşıdık.

Bu buluşmaların ilk yılında panel konusu “Bursa Yerel Tarih Araştırmalarında Kaynaklar Yöntemler”di. Panelde Raif Kaplanoğlu, Güney Özkılınç, Deniz Dalkılınç, Eirini Kalogeropo Yalçın, Bursa tarihi üzerine düşünüp konuştular. (19 Mart 2018).
İkincisindeyse “Bursa’da Yazmak, Bursa’yı Yazmak” başlıklı panelde Hilmi Haşal, Halime Yıldız, Süreyya Akçay, Nursel Aras, Pelin Yılmaz Bursa’yı ve Bursa kültürünü anlattı. (12 Mart 2019) ve “Bursa’nın Kültür Rotaları” panelinde Hacı Tonak, Güney Özkılınç, Şaban Akbaba izleyicilere Bursa’nın Kültür yollarını ve duraklarını tanıttı (14 Mart 2019).

ANTAKYA (Temsilci: Mehmet Karasu)
2018-2019
12 ve 13. Çukurova Sanat Günleri’nin Antakya ayağına ev sahipliği yapıldı ve çok sayıda etkinlik gerçekleştirildi.
20-28 Nisan 2018’de gerçekleştirilen 2. Hatay Kitap Fuarı’nda stant alındı, Hatay ve çevre illerde yaşamını sürdüren yazarlarımıza imza/söyleşi yapma olanağı sağlandı. Hatay Kitap Fuarı’nda 6 panel ve bir şiir dinletisi, bir çocuk şenliği gerçekleştirildi.
2018 ve 2019 yıllarında önceki yıllarda olduğu gibi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 3 Haziran Nâzım Hikmet- Ahmet Arif ve Orhan Kemal’i Anma ve ‘ 2 Temmuz etkinlikleri yapıldı.
Bu etkinliklerin yanı sıra Antakya’ya iki yıl boyunca çok sayıda edebiyatçı davet edildi, paneller yapıldı ve iki ayda bir felsefe seminerleri düzenlendi..

ESKİŞEHİR (Temsilci: Rahmi Emeç)
2017
7.ULUSLARARASI ŞİİR BULUŞMASI
Tepebaşı Belediyesi tarafından Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN’in desteğiyle düzenlenen 7. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nda 11-14 Mayıs 2017’de 10 ülkeden 35 şair, edebiyatseverlere şiir ziyafeti sundu.
Konuk ülke şairlerinin şiir okuması ile başlayan Şiir Buluşması’nda şairler, şiirin insanlar arasında kurduğu ‘kardeşlik ve iyilik köprüsünün’ dünyaya egemen olması dileğinde bulundular. Şiir Buluşması’nın bu yılki onur konuğu şair Tuğrul Tanyol’du.
Şiir buluşmasında sergiler açıldı, şiir okumaları, söyleşiler ve anmalar ile konserler verildi.

2018
8. ULUSLARARASI ESKİŞEHİR ŞİİR BULUŞMASI
Tepebaşı Belediyesi tarafından Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN’in katkılarıyla bu yıl 10 ülkeden 38 şairin katılımı ile 8’incisi düzenlenen Uluslararası Eskişehir Buluşması, şairlerin şiir okuyarak gerçekleştirdiği yürüyüş ile başladı. (3-6 Mayıs)
Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde sona eren yürüyüşün ardından 8. Uluslararası Eskişehir Buluşması’nın onur konuğu Metin Cengiz, kitaplarını okurları için imzaladı ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Sergisi Mustafa Köz’ün Arşivi “Şairin Eli, Şiirin Dili” sergisi açıldı.

TERMİK SANTRALE KARŞI MÜCADELE
Eskişehir’in Tepebaşı bölgesindeki Alpu Ovası’na kurulması planlanan termik santrale karşı aralarında Eskişehir Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri ve CHP’li milletvekillerinin de olduğu 112 kurum, siyasi parti, sendika, meslek odası, dernek ve demokratik kitle örgütü mücadele veriyor. Sendikamız TYS de, kurumsal olarak bu mücadelenin içinde yer aldı.
2018 yılı içinde termik santrale karşı; basın açıklamaları, toplantılar, yürüyüşler düzenlendi, bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Ortak deklarasyonda yetkililere termik santralden vazgeçmeleri çağrısı yapıldı.
İZMİR Temsilciler: (Hülya Deniz Ünal 2017-2018 / Mahzun Doğan 2018-2019)

2017
İZMİR’İ SEÇEN ŞAİRLER
“İzmir’i Seçen Şairler” etkinliğimizde Hüseyin Ferhad’ı ve M.Mahzun Doğan’ı ağırladık. Bostanlı Asya Sanat Kahvesi’nde düzenlediğimiz buluşmada şair arkadaşları Fergun Özelli, Yunus Bekir Yurdakul, Özlem Tezcan Dertsiz ve İlker İbrahim İşgören Ferhad ve Doğan üzerine konuştu. (9 Aralık 2017)

BUCA’NIN ŞAİR KONUKLARI
“Buca’nın Şair Konukları” buluşmamızın konuğu Ahmet Telli’ydi. 21 Aralık’ta düzenlediğimiz, Gülçin Sahilli’nin sunduğu etkinliğin konuşmacıları Hüseyin Ferhad, M.Mahzun Doğan, Yusuf Alper, Tuğrul Keskin’di. Şairimizin şiirlerini Seda Olsoy ve Erkan Karakiraz okudu. Etkinlikte Ferhat İşlek’in öykü-video gösterimi de izleyicilerle buluştu. Etkinlikten sonraysa mask sanatçısı Eylem Sürer, şairin maskını yaptı.

ÖZCAN YALIM ANMASI
Özcan Yalım için “Şiir Sokağın Kalbinde” başlığıyla Mülkiyeler Birliği İzmir Şubesi’nde bir anma düzenledik. Anmaya Ahmet Günbaş, Halim Yazıcı, Hamit Yakın, Hülya Deniz Ünal, M.Mahzun Doğan, Mete Hüsünbeyi ve Mustafa Yuluğ konuşmacı olarak katıldı. (28 Aralık 2017)

2018
ŞİİR ADALETSİZLİĞE KARŞI
Dünya Şiir Hareketi’nin (World Poetry Movement / WPM) çağrısıyla 2018 yılının Ağustos ayında “Şiirin Halka Dönüşü / Adaletsizliğe Karşı Şiir” başlığı altında tüm dünyada şiir etkinlikleri düzenlendi. Temsilciliğimiz de Konak Kent Konseyi ve Düşgezginleri Müzik Grubu iş birliğiyle 29 Ağustos 2018 Çarşamba günü, bu başlık altında bir etkinlik düzenledi. Alsancak Vapur İskelesi’ndeki etkinlikte şairler ve Düşgezginleri adalet arayışının sesi oldu.

M.Mahzun Doğan’ın açılışını yaptığı buluşmada Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali ve WPM kurucularından Ataol Behramoğlu da birer konuşma yaptı. Zeynep Altıok, Cumartesi Anneleri’ne yapılan saldırıyı kınayarak Behçet Aysan’ın “Beyaz Başörtülü Kadınlar” şiirini seslendirdi. Özlem Tezcan Dertsiz, Tuğrul Keskin, Hüseyin Yurttaş, Hülya Deniz Ünal, Asım Gönen, Hüseyin Ferhad, Namık Kuyumcu, Mehmet Hameş ve Gülce Başer şiirlerini okudu.
Etkinlik, Düşgezginleri’nden Nâzım Hikmet şarkılarıyla son buldu.

“ÇOCUĞUN GÖRDÜĞÜ DÜŞTÜR BARIŞ”
1 Eylül Dünya Barış Günü’nün ardından, dizelerin barış çağrısını dillendirmek için Suriyeli Edebiyatçılar ve Yazarlar Derneği’yle Mülteci Merkezi’nde bir etkinlik düzenledik. (8 Eylül 2018). Etkinliğe Suriyeli ve Türkiyeli şairler katıldı.
M. Mahzun Doğan’ın açılış konuşmasının ardından Abdulmuti El Eyuubi, Abdullah Cavuşoğlu, Ola Ibrahim, Ibrahim Ibrahim, Hael Srour, Altay Ömer Erdoğan, Mehmet Sadık Kırımlı, Ferzan Sarpkaya, Neslihan Perşembe ve Aydın Şimşek şiirlerini seslendirdi.

2019
DUVARSIZ DÜNYA İÇİN ŞİİR
Dünya Şiir Hareketi’nin (World Poetry Movement / WPM) çağrısıyla 2019 yılı Şubat ayı içinde bütün ülkelerde “Duvarsız Dünya İçin Şiir” başlığı altında etkinlikler yapıldı.
İzmir’de de Güzelbahçe Belediyesi’nin iş birliğiyle bir etkinlik gerçekleştirdik. (25 Şubat 2019).
Etkinlikte bir ortak bildiri sunuldu, şairlerimiz bu tema çerçevesinde şiirler okudu.
Zübeyde Fırat ve İlkay Kıyak’ın sunduğu programda M. Mahzun Doğan’ın açılış konuşmasının ardından Ataol Behramoğlu’nun şiiri seslendirildi. Sonra da Bilsen Başaran, Fergun Özelli, Nesrin Z. İnankul, Oğuz Tümbaş, Mehmet Sarsmaz, Seval Arslan, Türker Özşekerli, M. Mahzun Doğan şiirlerini seslendirdi.

EDEBİYATIMIZDA MEKTUPLAŞMA
TÜYAP 24. İzmir Kitap Fuarı’nda “Edebiyatımızda Mektuplaşma” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdik(8 Nisan 2019). M. Mahzun Doğan’ın yönettiği panelde Mehmet Yaşar Bilen, Mesut Özcan ve Bilsen Başaran edebiyatçı mektuplaşmaları üzerine düşüncelerini örneklerle anlattılar.

KİTAP FUARLARI VE 1 MAYIS
TYS İzmir Temsilciliği olarak ayrıca, TÜYAP kitap fuarlarında standımızda yazarlara imza günleri yaptık. Her 1 Mayıs’ta İzmirli yazar dostlarımızla TYS pankartı ardında yürüdük.

Bağlantıyı kopyala