25 Nisan 2024
Basın Duyurusu

MEHMET ÇETİN’E VEDA

Sendikamızın üyelerinden şair, yazar, çevirmen ve yayıncı dostumuz Mehmet Çetin yaşama veda etti; 1 Kasım 1955’te Tunceli Ovacık’ta başlayan yaşamı 9 Kasım 2020’de İstanbul’da son buldu.

Mehmet Çetin ilk ve orta öğreniminden sonra Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde devam ettiği öğrenimi 1981 yılında politik gerekçelerle tutuklandığı için yarıda kaltı ve memleketin çeşitli hapishanelerinde 8 yıl tutuklu kaldı. 1970’li yılların başında ilk şiirleri ve hikâyeleri yayımlandı. İçeride zamanı şiir ve hikâye yazarak geçiren Mehmet Çetin zaman içerisinde ürünlerini Yaba, Kunduz Düşleri, Ütopiya, Evrensel Kültür gibi dergilerde yayımladı.

Arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Piya Kitaplığı’nda 150’nin üzerinde kitap edebiyatımıza kazandırıldı. Yazdığı bazı oyunlar Hollanda’da sahnelendi. Birağızdan başlıklı kitabı 1988 Enver Gökçe Şiir Birincilik Ödülü, Asmin adlı öyküsü Güneş Gazetesi Öykü Birincilik Ödülü kazandı. Şiirleri Rusça, Hollandaca, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İngilizceye çevrildi. Rüzgâr ve Gül İklimi, Birgağızdan, Hatıradır Yak Bu Fotoğrafı, Aşkkıran, Ölüm Kitabı, Kekemece adını verdiği şiir kitapları, Asmin adında öykü kitabı ve Eylül Çiçekleri adlı derleme kitabı bulunmaktadır.

Memleketin karanlığına bir ışık niyetine şiirler yazdı ve bir ışık gibi yaşadı. Uzun zamandır tedavi gördüğü hastanenin yoğun bakımında hayata veda ederken de bir dağın doruğunda ay ışığına hatıra fotoğraf bırakmadığını kim iddia edebilir ki… Ailesi, dostları, okurları ve yoldaşları onu Dersim’de, doğduğu topraklara emanet edecek…

Işıklar içinde uyu Mehmet Çetin.