FAKİR BAYKURT
FAKİR BAYKURT
1929 Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy’de doğdu. Anası Elif, babası Veli. Adını “Tahir” koydular, götürüldüğü savaşlarda vurulup kalan amcasının adı.
1936 Akçaköy’de ilkokula başladı.
1938 Babası Veli öldü. Dayısı Osman Erdoğuş, Tahir’i Aydın iline bağlı Burhaniye köyüne götürdü. Okula devam edemedi. Dayısının yanında dokumacılığa başladı.
1940 Savaş yıllarında dayısıyla birlikte dağlardan kaçak kereste indirdi, Menderes ırmağından kanal açan mühendislere Buldan dağlarından içme suyu taşıdı.
1941 Dayısını yeniden askere aldılar. Tahir, Akçaköy’e döndü. Ara verdiği yerden okumayı sürdürdü.
1942 Şiir yazmaya başladı. Zehirli sıtma geçirdi.
1943 İlkokulu bitirince Isparta Gönen Köy Enstitüsü’ne girdi. Şiir yazmaya hız verdi.
1944 Sabahattin Ali, Nâzım Hikmet, Maksim Gorki, Panait Istrati gibi Türk ve dünya yazarlarını okumaya başladı.
1945 Eskişehir’de çıkan Türke Doğru dergisinde, “Fesleğen Kokulum” adlı şiiri basıldı.
1946 Enstitü kitaplığının yönetimine seçildi. Okuma alanını genişletti.Dünya klasiklerini, eski yeni yerli yazın ürünlerini bir bir elden geçirdi.
1947 Burdur Gazetesi’nde, Köy Enstitüleri Dergisi’nde, Kaynak’ta şiirleri, yazıları çıktı. Önce şiirlerinde, sonra bütün yazılarında, “Fakir Baykurt” adını kullanmaya başladı.
1948 Şiirlerinde dile getirdiği gerçekler yüzünden izlenmeye başladı. Üstüste kovuşturmalar geçirdi… Köy Enstitüsünü bitirdi. Arkadaşlarıyla İzmir gezisi yaptı. Yeşilova’nın Kavacık köyüne öğretmen atandı.
1949 Ankara gezisi yaptı. Dergi yönetimevlerini gördü; şairlerle, yazarlarla tanıştı.
1950 CHP düştü, yerine DP geçti. Baykurt, İstanbul gezisi yaptı, sanatçıları, aydın çevrelerini dolaştı.
1951 İzmir gezisi yaptı. Evlendi. Kavacık’ta körbarsağı patladı, karın zarı iltihaplandı, iki kez ameliyat geçirdi. Öğretmenliği Dereköy’e aktarıldı. Savcılıkça evi arandı. Yeniden kovuşturma geçirdi.
1953 Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’ne girdi.
1954 Gayret dergisinde çıkan yazıları yüzünden yargılandı. Yeşilova köylerinde pancar yazıcılığı yaptı.
1955 Gazi Eğitimi bitirip Sivas Lisesi’ne atandı. Yıl sonunda Hafik’te açılan ortaokula aktarıldı, ilk kitabı Çilli yayımlandı,
1957 Askere alındı. Kızı Işık dünyaya geldi. Ankara Piyade Yedek Subay Ortaokulu’na öğretmen olarak atandı.
1958 Yılanların Öcü Cumhuriyet gazetesinin açtığı Yunus Nadi yarışmasında birinci geldi. Baykurt ve Cumhuriyet kovuşturma geçirdi. Cumhuriyet’te yazı yazmaya başladı.
1959 Askerlikten sonra Şavşat Ortaokulu’na atandı. Kızı Sönmez dünyaya geldi. Yılanların Öcü Remzi Kitabevi’nde basıldı. Efendilik Savaşı kitabı Köy ve Eğitim Yayınları arasında çıktı. Cumhuriyet’teki yazıları yüzünden öğretmenlikten alınıp Ankara’da Milli
Eğitim Bakanlığı Yapı işleri Bölümü’nde görevlendirildi. Sürüp giden yazıları ve Yılanların Öcü romanı yüzünden Bakanlık buyruğuna alınarak cezalandırıldı.
1960 Altı ay açıkta kaldıktan sonra 27 Mayıs’ta Ankara ilköğretim müfettişliğine atandı. Efkâr Tepesi kitabı basıldı.
1961 Yılanların Öcü filme alındı, tiyatroya uyarlandı. Baykurt, Georgetown Üniversitesinin Ankara’da açtığı Yabancı Dil Okulu’nda İngilizce öğrenimine başladı. Onuncu Köy, Karın Ağrısı, Irazcanın Dirliği kitapları yayımlandı. Yılanların Öcü’nün filmi yasaklandı; filminin gösterilmesi Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in konuya el koymasıyla gerçekleşti; gösterimi sırasında olaylar çıktı.
1962 Oğlu Tonguç dünyaya geldi. Baykurt Amerika’ya
gitti. Bloomington’daki Indiana Üniversitesi’nde “Göze Kulağa Hitabeden Ders Araçları ve Yetişkinler için Yazma” öğrenimi gördü.
Bloomington’daki Indiana Üniversitesi’nde “Göze Kulağa Hitabeden Ders Araçları ve Yetişkinler için Yazma” öğrenimi gördü.
1963 Baykurt yurda döndü, Ankara’da ilköğretim müfettişliği görevini sürdürdü.
1964 Onuncu Köy Bulgarca’ya çevrildi. Baykurt’un kitapları Bulgaristan’da Türkçe olarak da basıldı. Yılanların Öcü ile Irazca’nın Dirliği Almanya’da, “Die Rache der Schlangen” adıyla basıldı. Yılanların Öcü Rusca’ya çevrildi.
1965 Türkiye Öğretmenler Sendikası -TÖS’un kuruluşuna katıldı. Genel Başkan seçildi. Bulgaristan ve Macaristan gezileri yaptı.
1966 İlköğretim müfettişliğinden uzaklaştırıldı. Yeni kurulan Milli Folklor Enstitüsü’nde uzman olarak çalıştırıldı.
1967 Kaplumbağalar ve Amerikan Sargısı romanları yayımlandı. Onuncu Köy Rusça’ya çevrildi. Yazıları, TÖS’teki çalışmaları yüzünden sık sık kovuşturma geçirdi. Gaziantep’in Fevzipaşa bucağına sürüldü. TÖS “Devrimci Eğitim Şurası”nı düzenledi.
1968 Baykurt genel başkanlık görevini sürdürdü. TÖS “Büyük Eğitim Yürüyüşü “nü düzenledi.
1969 TÖS “Genel Öğretmen Boykotu”nu düzenledi. Baykurt yeniden bakanlık buyruğuna alınarak görevden uzaklaştırıldı.
1970 Baykurt, Danıştay kararıyla göreve döndü. Fevzipaşa’dan Ankara’ya Ortadoğu Teknik Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Anadolu Garajı ve Tırpan kitapları yayımlandı. Tırpan ve Sınırdaki Ölü ile TRT ödüllerini kazandı.
1971 On Binlerce Kağnı kitabı basıldı. Ordu, Türkiye’de yönetime elkoydu. Baykurt iki kez gözaltına alındı ve arkadaşlarıyla birlikte tutuklandı. Askeri mahkemede yargılanmaya başladı. Tırpan ile Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazandı.
1972 Askeri tutukevinden Ankara Merkez Cezaevi’ne aktarıldı. Kitaplarının arka arkaya yeni basımları yapıldı.
1973 Can Parası ve Köygöçüren basıldı. Baykurt’un yurtdışına çıkışı yasaklandı. Remzi Kitabevi’ne danışman oldu.
1974 Köyüne ev yaptı. Kızılcahamam Cezaevi’nde yattı. İçerdeki Oğul basıldı. Keklik romanını yazdı. Can Parası ile Sait Faik Öykü Ödülü’nü kazandı.
1975 Askeri Yargıtay’da TÖS Davası’ndan beraat etti. Sınırdaki Ölü ve Keklik kitap olarak basıldı.
1976 Sakarca basıldı. Sosyal Sigortalar Kurumu’nda emekli oldu. Madaralı Roman Ödülü’nün kuruluşuna yardımcı oldu.
1977 İsveç’te öğretmen yetiştirme çalışmalarına katıldı. Yayla romanı basıldı. Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’na katıldı. Almanya, Hollanda ve İsviçre’ye geziler yaptı, göçmen işçileri dolaştı.
1978Sakarca sahneye uyarlanarak İstanbul Şehir Tiyatroları’nca oynandı. Kara Ahmet Destanı ile Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazandı. Kültür Bakanlığı’na danışman oldu.
1979 Tırpan tiyatroya uyarlandı. Devlet Tiyatrosu tarafından İzmir, Ankara ve Antalya’da oynadı. Baykurt, göçmen işçi konusunu incelemek üzere Almanya’ya gitti. Duisburg şehrinde oturmaya başladı. Yandım Ali kitap olarak basıldı. ODTÜ’de öğrenci olan oğlu Tonguç tutuklandı.
1980 Tırpan istanbul Şehir Tiyatroları’nca da sahneye konuldu ve iki mevsim oynandı. Bu oyunla Baykurt ve Taner Barlas, “Avni Dilligil En Başarılı Yazar” ödülü kazandılar. Suna Pekuysal da “En Başarılı Oyuncu” seçildi. Baykurt’un bütün kitapları yeniden basıldı. Ruhr Havzası’nda Türk işçi çocukları için başaltılan RAA programında görev aldı. İngiltere gezisi yaptı. Kızı Işık tutuklandı. Baykurt, Taner Barlas ve oyunda rol alan sanatçılar “İsmet Küntay” ödülü kazandılar. Tırpan’daki oyunu nedeniyle Suna Pekuysal “Ulvi Uraz Ödülü”nü kazandı.
1981 Sakarca İsveç’te çizgi film yapıldı. Macarca’ya çevrildi. Yılanların Öcü ile Irazca’nın Dirliği Almanya’da yeniden basıldı. Doğu Almanya’ya inceleme gezisi yaptı. Öyküleri Gürcistan’da kitap olarak basıldı.
1982 Kaplumbağalar filminin senaryo çalışmalarına katılmak üzere İsviçre’nin Neuchatel şehrinde bulundu. Almanya’daki göçmen işçilerin yaşamını konu alan öyküleri Gece Vardiyası adıyla basıldı, işçi çocuklarının yaşamını dile getiren öyküleri Barış Çöreği adıyla basıldı. Kitaptan yapılan seçmeler Almanya ve Hollanda’da iki dilli olarak yayımlandı. Avusturya gezisi yaptı.
1983 Yüksek Fırınlar kitap olarak basıldı. Oğlu Tonguç’la birlikte Sovyetler Birliği gezisi yaptı. Moskova, Baku, Batum ve Leningrad şehirlerini gördü. Yasna’ya Poliana’ya giderek Tolstoy’un yurtluğunu ziyaret etti.
1984 Berlin Senatosu Çocuk Yazını Ödülü’nü kazandı. Gece Vardiyası ve Kara Ahmet Destanı Almanca, Yılanların Öcü ile Irazca’nın Dirliği Bulgarca basıldı. Türkiye’de “Barış Derneği İkinci Davasında sanık olarak arandı.
1985 Gece Vardiyası ile Alman Endüstri Birliği (BDF)nin Yazın Ödülü’nü aldı. Dünya Güzeli ve Saka Kuşları adlı kitapları Türkçe ve Almanca olarak basıldı. Kısa bir Fransa gezisi yaptı.
1986 Duisburg’ta öğretmenliğe başladı. Yurt dışında oluşan Türkiye Aydınlarıyla Dayanışma Girişimi’nin yönetiminde görev aldı. Duisburg Treni basıldı. Kopenhag’ta Dünya Barış Kongresi’ne katıldı. Koca Ren basıldı.
1987 Keklik romanı 20 öyküsüyle birlikte Rusça’ya çevrilip basıldı. Londra’ya bir gezi yaptı. Highgate’te Kari Marx’ın gömütünü ziyaret etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı; Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Halikarnas Balıkçısı, Şolohov, Hemingway, Gonçarov, Tolstoy, Gogol, Panait Istrati gibi yazarlar arasında Baykurt’un da 18 kitabını gerekçe göstermeden yasakladı. Sakarca, Hollandaca ve Almanca olarak basıldı. Türkiye -Yunanistan Dostluk Girişimi’nin Avrupa’da kuruluşunda görev aldı. Tiflis’te İlya Cavcavadze’nin 150’inci doğum yıldönümü konferansına katıldı.
1988 İçerdeki Oğul’u oyun olarak yazdı. A. Çetinkaya ile birlikte Fridan Halvaşi’nin şiirlerini Türkçe’ye çevirdi; kitap Eninde Sonunda adıyla Almanya’da basıldı.
1989 Yarım Ekmek romanını yazdı. İçerdeki Oğul, Amersfoort Halk Tiyatrosu’nda oynandı. Şiirleri Bir Uzun Yol adıyla basıldı. Duisburg’ta 60. yaş günü kutlandı. Moskova’ya yeni bir gezi yaparak Nâzım Hikmet’in evinde ve arşivinde çalıştı.
1990 Baykurt ders vermeyi Pestalozzi Okulu’nda sürdürdü. Şiirleri Hollanda’da “Vuurdoorns-Ateşdikenleri” adıyla basıldı.
1991 Ortaokul öğrencileri için, “KALEM- Schreiber” dergisini çıkarmaya başladı. Boynundan ameliyat geçirdi.
1992 Bir Uzun Yol’un Almancası “Ein langer Weg” adıyla çıktı. Çin gezisi yaptı.
1993 Öykü kitabı Bizim İnce Kızlar basıldı. Avustralya gezisi yaptı.
1994 Almanya içinde on şehirde işçilere Köy Enstitüleri konferansı verdi. Uzun aradan sonra yaz tatilini yurdunda geçirdi.
1995 Çalıştığı Pestalozzi Okulu’ndan emekliye ayrıldı. Özyaşam’ını yazıp bitirdi.
1996 Romanları Adam Yayınları’nca yeniden basılmaya başlandı.
1997 10 Martta TOBAV (Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Yardımlaşma Vakfı) tarafından “Fakir Baykurt’a Saygı Gecesi” düzenlendi. Yarım Ekmek romanı yayımlandı.
1998 Telli Yol öykü kitabıyla birlikte “Özyaşam” dizisinin ilk cildi Özüm Çocuktur yayımlandı.
1999 Gezi Yazılarının bir bölümünü Dünyanın Öte Ucu (Avustralya Gezi İzlenimleri) adıyla yayımladı.
Benli Yazılar deneme Kitabıyla birlikte “Özyaşam” dizisinin 2. ve 3. ciltleri (Köy Enstitülü Delikanlı, Kavacık Köyünün Öğretmeni) çıktı. 17 Nisan genel seçimlerinde ÖDP İzmir milletvekili adayı oldu.
11 Ekim Pazartesi günü, 5 Ekim’den beri tedavi gördüğü, Almanya’da Essen Üniversitesi Kliniği’nde bu yaşama veda etti. Cenazesi Türkiye’ye getirilerek, 14 Ekim’de Türkiye Yazarlar Sendikası önünde yapılan büyük bir törenle Zincirlikuyu Mezarlığı’na uğurlandı.
Not: https://fakirbaykurt.com/yasami/ web sitesinden alınmıştır.