5 Ekim 2024
Basın DuyurusuDuyurular

50. YILIMIZI GÖRKEMLİ ŞEKİLDE KUTLADIK!

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), 50. yılını kutladık!

Yazıya dair bir kültürel bellek oluşturmak ve düşünce ile ifade özgürlüğünü savunmak amacıyla 1974 yılında kurulan Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), 50. yılını 29 Eylül 2024 Pazar günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda görkemli bir şekilde kutladık.

Etkinlik, Gülsen Tuncer ve A. İlhan Gülek’in sunumuyla başladı. Kutlama, yönetmenliğini Engin Ayça’nın yaptığı ve hazırladığı “Dile Kolay: 50 Yıl, TYS 50 Yaşında” belgeselinin ardından TYS kurucusu ve Genel Başkanı Adnan Özyalçıner açılış konuşmasını yaptı. Özyalçıner, “Türkiye Yazarlar Sendikası 1974 yılının başlarında, 12 Mart 1971 Askeri Muhtırası’nın getirdiği baskıcı dönemin yaşandığı yıl kuruldu. Yazarlarla, aydınların birçoğunun hapiste olduğu, işkencelere uğradığı, özgür düşünceye baskıların, yasakların sürdüğü yıl… Aynı yıl çıkarılan af yasası, düşünce suçlusu sayılan genç devrimcileri, yazarları, aydınları af kapsamı dışında bırakmıştı. Türkiye Yazarlar Sendikası, öncelikle yaşanan bu sürece örgütlü bir tepki vermek üzere kuruldu. Bugün de söz söyleme, yazı yazma özgürlüğümüz elimizden alınıyor. Kitaplar yasaklanıyor, toplatılıyor, şarkılar, türküler susturuluyor. Anayasal hak ve özgürlükler çiğnenerek yazarlar, şairler, sanatçılar, gazeteciler, aydınlar hapse atılıyor, hapiste tutuluyor. Biz yazarlar düşünenlere, gerçeği söyleyenlere, yazanlara yaşatılan bütün bu haksızlıklarla, adaletsizliklerle 50 yıldır savaştık/savaşıyoruz savaşacağız. Açlığın, yoksulluğun, işsizliğin karşısında olduk, her zaman da karşısında olacağız. Diyoruz ki savaşsız, sömürüsüz bir dünyada barış içinde, kardeşçe yaşayalım. Askeri, siyasal, ekonomik tüm savaşların sona ermesi için açlığa, yoksulluğa, şiddete, baskıya, çevre-iklim felaketlerine, nükleer yok olma tehlikesine ve tüm kötülüklere karşı dünyanın bütün kalemleri birleşsin, birleşelim. Çünkü edebiyat, sanat sağaltıcıdır. İnsanın mutlu yaşamasını amaçlar” ifadelerini kullandı.

Sonrası bağlama üstadı Muzaffer Özdemir’in türküleri, Tiyatro Simurg ve Onur Toparlak’ın “Yazmanın Erdemi” adlı şiir-müzik dinletisi, Sanat Fabrika’nın dans gösterisi, Sabahattin Taşdöğen’in şarkıları ve Mavi İz Çok Sesli Halk Türküleri Korosu’nun türkülerle sahne alması izleyicilere coşku dolu anlar yaşattı.

Etkinlikte ayrıca, Aslı Öngören, Turgay Kantürk ve Cüneyt Uzunlar, Nâzım Hikmet’in Kuvâyi Milliye Destanı’ndan bir bölümü sahneledi. TYS’nin 50. yıl kutlamasında, dayanışma bilinciyle bir araya gelen sendikamız üyeleri ve dostları bu anlamlı günü güçlü bir şekilde kutladık.

 

Bağlantıyı kopyala