29 Nisan 2024
DuyurularYazar Duyurusu

DEMİR ÖZLÜ’YE VEDA

                                                                                                               

DEMİR ÖZLÜ’YE VEDA

Sendikamız üyelerinden öykü, deneme, roman, gezi ve anı yazarı Demir Özlü, 13 Şubat’ta yaşamını yitirdi.  İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan Demir Özlü’nün kalp yetmezliği yaşadığı bildirildi. 1935 yılında doğan Demir Özlü, ilk ve ortaokulu Aydın-Ödemiş’te tamamladı. İstanbul Kabataş Erkek Lisesini ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1961-1962’de Paris’te Sorbonne Üniversitesinde felsefe okuduktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Felsefesi ve Metodoloji Kürsüsünde asistanlık yaptı. Siyasal eylemleri nedeniyle işine son verilince avukatlık yapmaya başladı. 1969’da “sakıncalı” olarak başladığı askerlik görevini Muş’ta tamamladı. 1971’deki askerî darbeden sonra bir süre tutuklu kalan Demir Özlü, 1979’da Stokholm’e yerleşti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra vatandaşlıktan çıkarıldı, 1989’da Türkiye’ye dönebildi. Öykü, deneme, eleştiri ve çevirileri Mavi, a, Pazar Postası, Yeni Ufuklar, Soyut, Somut, Yeni Edebiyat, Gösteri ve Adam Öykü dergilerinde yayımlandı.

Bunaltı (1958) adlı öyküsüyle 50 kuşağı öykücüleri arasına girmiş olan Demir Özlü, öncelikle varoluşçu felsefeden etkilenmiştir. Demir Özlü’nün Bunaltı adlı öyküsünü Sartre’ın Bulantı adlı ünlü romanıyla açık bir etkileşim içinde felsefi söylemle kaleme aldığı görülür.  Düşünceye dayalı edebiyatı savunan Demir Özlü, ilk yapıtlarında bireyci ve içe dönük bir edebiyat anlayışında iken süreç içerisinde toplumcu gerçekçi edebiyata yönelmiştir. Öykü ve romanlarında kendi yaşamından güçlü izler vardır. Demir Özlü’nün anlatılarında 50’li ve 60’lı yılların İstanbul’u bütün güzelliği ve gerçekliğiyle gözler önüne serilir.

Soluma ile 1963’te Türk Dil Kurumu Hikâye Ödülü, Stokholm Öyküleri ile 1988’de Sait Faik Hikâye Armağanı, Bir Yaz Mevsimi Romansı ile 1990’da Orhan Kemal Roman Ödülü, İthaka’ya Yolculuk ile 1996’da Dünya Kitap Dergisi Yılın Kitabı Ödülü ve 1998’de Yunus Nadi Roman Ödülü, Amerika 1954 ile 2004’te Sedat Simavi Edebiyat Ödülü almış olan Demir Özlü’nün hayata veda etmesi, edebiyatımızda hiç şüphe yok ki büyük bir kayıptır. Anısı ve kitaplarıyla aramızda yaşayacaktır.

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI
YÖNETİM KURULU

 

Bağlantıyı kopyala