28 Mayıs 2025
Basın DuyurusuDuyurular

SAİT FAİK, GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE ANILDI!

SAİT FAİK, GÖRKEMLİ BİR TÖRENLE ANILDI.   

Modern Türk öykücülüğünün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık, vefatının 71. yıl dönümünde Burgazada’da anıldı. “Sözcükler Bu Bahar da Deniz Kokuyor” teması altında gün boyu süren etkinlikler, Ada Dostları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Darüşşafaka Cemiyeti, Adalar Su Sporları Kulübü ve Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nin iş birliğiyle düzenlendi.

Anma törenlerine, Adalar’dan ve İstanbul’dan yüzlerce Sait Faik ve Ada dostu katıldı. Konuklar, Burgazada Muhtarı Mustafa Biçer ve Adalar Belediyesi Eski Başkan Vekili Hıdır Uvaçin tarafından karşılandı ve birer konuşma ile selamlandılar.

Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan’ın konuşması ile başladı.  Adayı sevmek, sadece sefasını sürmek değil; hafızasını, doğasını ve ekosistemini korumaktır. İnsanı kadar ağacını, ormanını, kedisini, köpeğini, martısını, kirpisini; sessizliğini ve hikâyesini savunmaktır. Unutmayalım: “Ada olmadan Adalı olunamaz.” Adalar’ın kültürel ve doğal mirasını korumak hem bugüne hem geleceğe borcumuzdur.”

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Sait Faik öykülerinde yeni, güzel bir dünya özleminin sürekli yansıtıldığını söyledikten sonra bugün de aynı özlemin yazarlarca dile getirildiğini onun sadece dünün değil, bugünün de yazarı olduğunu vurguladı.

Ardından Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat bir konuşma yaptı. Akpolat şöyle konuştu:

“Sait Faik’in insan ve hayvan sevgisine vurgu yapan Başkanımız Akpolat, “Sait Faik içimizden biriydi. Teknesine bindiği balıkçıyı, kahvede sohbet ettiği işsizi, faytoncuyu, esnafı  yazdı. Ada’nın denizini, havasını, kuşunu, sokak hayvanını öykülerine taşıdı. Bir insanda olması gereken her şey O’nda vardı. Yalnızca güçlü kalemi ile değil, halkın içinde olmayı seven bir yazar olması, O’nu bugünlere getirdi. İyi ki yolu Ada’mızdan geçti. İyi ki Sait Faik Adalı oldu.” dedi.”

Programın üçüncü etabı, Aya Nikola’da başladı. Bahçe girişinde ADD YK üyeleri Fatma Okumuş Aydın Kaplan ve İlker Özörer tarafından mini kitap imza şöleni düzenlendi. Programı, tiyatro ve sinema sanatçısı Gülsen Tuncer yönetti. “Sait Faik’i yaşatmak, sadece onu hatırlamak değil; onun gibi sevmek, onun gibi hissetmek, onun gibi yazmasak da onun gibi düşünmekle mümkündür.” dedi.

Sait Faik’in öykülerinde insan ve vicdan olgusu üzerinde duran TYS 2. Başkanı Mustafa Köz de yazarın kendini anlatırken insanlığın bütün durumlarını doğal, şiirsel bir edayla işlediğinin söyledi.

Şimdi Dönecek Dünya isimli kitabı ile 2025 yılı ödülünü kazanan Burçe Bahadır; Öteki Hayvanlar isimli eseriyle ilk kez verilen Doğan Hızlan Özel Ödülünü kazanan Derya Sönmez ve  Yorgun Anılar Zamanı isimli eseriyle 2005 Sait Faik Hikâye Armağanı‘nı kazanan Ayşe Sarısayın kısa birer konuşma yaptılar. Sait Faik ödülü alan ve törene katılan tüm yazarlara Ada Dostları Derneği tarafından Burgazada’ya onar ağaç dikileceği deklare edildi. Yazarlar büyük alkış aldı.

Bu yılın onur konuğu Mehmet Zaman Saçlıoğlu adeta yeni bir Sait Faik öyküsü yazarcasına yaptığı konuşmasında seçkin topluluğun arasında olmaktan mutluluğunu dile getirdi:

Saçlıoğlu; “Değerli Ada dostları, edebiyat dostları, insan dostları, tüm canlıların dostları. Bugün, beni bu etkinliğe onur konuğu olarak davet ettiğiniz için teşekkür ederim, benim için büyük bir onur bu. Tam otuz yıl önce burada, Ada Dostları Derneği ile Türkiye Yazarlar Sendikasının düzenlediği etkinlikte Sait Faik Hikâye Armağanını almış gencecik bir yazar olarak yaptığım konuşmada, Sait Faik için; “Hem rağmen hem sayesinde yazdığımız ustamız” demiştim. Gerçekten öyleydi. Bütün büyük ustalara rağmen, onların bizi hayran bırakan ve korkutan yapıtlarına rağmen ve onların bize kattıkları sayesinde yazarız. Ne söyleyeceğim ben şimdi bu törende, diye düşünmekten kaç gece uykularım kaçtı.” dedi.

Ardından etkinliğin dördünce etabına geçildi. Mehmet Esatoğlu’nun yazıp yönettiği Burgazadalı Sait Faik seyirci ile buluştu. Tiyatro Simurg’un oyunu büyük alkış aldı.

 

Bağlantıyı kopyala