30 Haziran 2024
Basın DuyurusuDuyurular

SAİT FAİK KENDİ ADASI BURGAZ’DA ANILDI

Ada Dostları Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Darüşşafaka Cemiyeti, Adalar Su Sporları Kulübü ve Burgazada Sait Faik Abasıyanık Müzesi’nin iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, modern Türk öykücülüğünün öncülerinden Sait Faik Abasıyanık, vefatının 70. yıl dönümünde Burgazada’da anıldı. Konuşmalarda, Sait Faik’in Ada’da olan önemi ve Ada’nın yazar için taşıdığı değer vurgulandı.

Anma etkinliği, Burgazada Adalar Su Sporları Kulübü’nde (ASSK) gerçekleştirildi. Belediye Meclis Üyesi Medine Pamuk, Ali Mengü Şeker ve Çağdaş Erçelik’in çabaları ile Burgazada İskele Meydanı’nda bulunan Sait Faik Abasıyanık Anıtı yenilendi ve anıtın çevresi güzelleştirildi.

Anmaya, Adalar’dan ve İstanbul’dan, başta yazar ve şairler olmak üzere çok sayıda ünlü sinemacı, yönetmen, ressam ve müzisyenin yanı sıra Sait Faik ve Ada dostları yoğun ilgi gösterdi. Konuklar, Burgazada Muhtarı Mustafa Biçer ve Adalar Belediyesi Eski Başkan Vekili Hıdır Uvaçin tarafından karşılandılar.

Heykeltıraş Çağdaş Erçelik tarafından bilabedel yapılan Sait Faik Anıtı önündeki açılış töreni, Ada Dostları Derneği Başkanı İbrahim Aycan’ın konuşması ile başladı. Aycan, derneğin kuruluş misyonuna ve Adalar’ın sorunlarına değinerek mevcut durumda Faik’in kemiklerinin sızladığını vurguladı: “Bu yıl yeniden ve hep beraber büyük ustayı anmak için bir aradayız. Ada Dostları olarak bu mirası yaşatmaya ve anma törenlerini her yıl düzenlemeye devam edeceğiz. Ada Dostları Derneği doğayı, çevreyi, mimari varlıkları, tarihî ve kültürel mirası korumak ve tanıtmak, kaçak yapılaşma ve çevre kirliliğine karşı mücadele etmek amacıyla 1989 yılında, Çelik Gülersoy başkanlığında kurulduğu tarihten bu yana Adalar’da yaşanmakta olan sorunlar artarak devam ediyor. Adalarımız gerileme çağını yaşıyor. İstanbul’un gözbebeği ve bir bütün hâlinde SİT alanı olan Adalar’ın değerlerine her gün yeni bir saldırı gerçekleşiyor. İstanbul’un kaosunu Adalar’a taşımak isteyenler sürekli yeni icatlar çıkararak tarihî, kültürel ve doğal mirasımıza saldırıyorlar. Dernek tüzüğümüze göre Adalar’ın SİT Alanı statüsünün korunması, esaslı ve süresiz bir hedeftir. Sait Faik yaşasaydı bu hedef için bizimle omuz omuza çalışırdı.” şeklinde konuştu. Aycan, Belediye Başkanı’nın sürekli bisiklete bindiğini, Kaymakam ve Başsavcı’nın da araç kullanmayarak aynı örnek davranışı sergilemelerini beklediklerini açıkladı.

Rüstem Kurtoğlu nezaretinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat bir konuşma yaptı. Akpolat, konuşmasında Sait Faik’in Adalı kimliğini ve insan sevgisini şu cümlelerle anlattı:

“Burgazada deyince akla ilk gelen isimdir Sait Faik. Buranın insanını, doğasını kitaplarına taşıdı. Teknesine bindiği balıkçıyı, kahvede sohbet ettiği esnafı yazdı. Halkın içinde olmayı seven bir yazardı. İnsanları öylesine çok sevmiştir ki, düşünceleri ne olursa olsun her insanla konuşmuş, onlarla birlikte sevinmiş, onlarla birlikte üzülmüştür. Sadece insanları değil, yaşadığımız doğayı da aynı duygularla okurlarıyla paylaşmıştır. İşte yaşadığı dönemde ve günümüzde çok sevilmesinin ve çok okunmasının nedeni budur. Teknolojinin hayatımıza bu kadar çok girdiği, insan ve doğa ilişkilerinin zayıfladığı, doğanın acımasızca katledildiği bu günlerde Sait Faik’in hikâyelerinin toplum ve özellikle çocuklarımız tarafından mutlaka okunması gerektiğine inanıyorum. Hem okullarımızda hem de Belediye binamızda Sait Faik’in eserlerinin bulunması ve okunması için gerekli çalışmaları yapacağız.”

Akpolat ayrıca, Adalıların mümkün olduğu kadar akülü araç kullanmamaları, bisikleti ve yürümeyi tercih etmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Sait Faik’in öykücülüğü üzerine bir konuşma yaptı ve özetle şunları söyledi: “Hepinize merhaba. Sait Faik, bugün 118 yaşında! Bugün burada, Burgazada’da, Burgaz halkıyla yan yana olduğumuz gibi bütün İstanbul halkıyla da yan yanayız. Balıkçısı, işçisi, köylüsü, memuru, esnafı, meyhanecisi, kahvecisi, mahalle insanlarıyla, namuslusu da namussuzu da dâhil olmak üzere bir aradadır. Aramızdadır Sait Faik! “Sakarya Balıkçısı”nı yazdığı, doğduğu kent olan Sakarya halkıyla da Anadolu insanıyla da yan yanadır. Bütün farklılıkların arasındadır, yanındadır. Aramızdadır.  Sait Faik, öykücülüğümüzün temel taşlarındandır. Yaşananı değil, yaşananları anlattığı öykülerinde kendisi de yaşananların içindedir, yaşananları yazmıştır. Sınırsız bir insan sıcaklığı ve insan sevgisiyle anlattığı insanları, içinde bulundukları doğa ve çevreyle betimler. Doğayı güzeller, güzellediği doğanın ardından gerçeği ve yaşam çelişkisini de görmezden gelmez! Göstermekten de geri kalmaz!”

Sait Faik Müzesi Müdürü Yeşim Temel, kalabalık heyetin müzeyi ziyaretinden memnuniyetini dile getirdi. Müze önünde toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Program, tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer yönetiminde devam etti. Tuncer, sunumuna 2024 yılı Sait Faik hikâye armağanını kazanan Barlas Özarıkça’yı anons ederek başladı. ASSK Başkanı Atilla Kurban ile yönetim kurulu üyesi Ali Mengü Şeker, anmanın kulüpte yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Bu yılın onur konuğu şair Ataol Behramoğlu ise Sait Faik’in kendisi üzerindeki etkisini ve bu etkinin kendi şiirlerine nasıl yansıdığını “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” adlı şiirini okuyarak konuşmasını tamamladı.

Ada Dostları kurucusu İsmail Hakkı Gülsoy, kurucusu olduğu derneğin faaliyetlerinden gurur duyduğunu dile getirdi ve kadirşinaslık için teşekkür etti. Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Durak, Vergi Dairesi Müdürü Ayhan Erincik ve Belediye meclis üyelerinin yanı sıra Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık’ın da mesajının okunduğu törene AK Parti Belediye Başkan Adayı Uğur Sina Şen, Başkan Adayı Cem Koçtürk, CHP İl Başkan Yardımcısı Haydar Karasu, Belediye Eski Başkan Yardımcıları Bülent Mısırlıoğlu, Mahmut Yerlikaya, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şahan, CHP İlçe Başkanı Letafet Kalkan, CHP İlçe Eski Başkanı Hıdır Delipınar, Büyükada Maden Muhtarı Rafet Garip, Kınalıda Muhtarı Erdal Aydın, Heybelida Muhtarı Hüseyin Yay ile sivil toplum liderleri de katıldı.

Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Oğuz Güleç, henüz kırk sekiz yaşında hayata veda eden Sait Faik’in, hem yazdıklarıyla hem de yaptığı bağışla Darüşşafaka’da, Burgazada’da ve yazarın hikâyelerinin tadına varanların yüreğinde yaşamaya devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

“Darüşşafaka için Sait Faik ne kadar önemliyse Sait Faik için de Darüşşafaka o kadar önemliydi. Öyle ki 1953 yılında Fazıl Hüsnü Dağlarca ile birlikte Darüşşafaka’da katıldığı edebiyat matinesinden eve döndüğünde, ‘Bir görseydin o çocukları,’ demişti belki annesi Makbule Hanım’a. ‘Hepsi birer ateş parçası. Gözlerinde umut, yüzlerinde onlara tanınan fırsatın mahcup tebessümü. Bu çocuklara destek olmak gerek. Onlara ve onlar gibi yüzlercesine. Ne dersin?’ Böyle demişti belki, bir balıkçıya tanınmayan fırsat eşitliğine şahit olduktan sonra, delirmemek için alelacele oturup Ada’nın bir köşesine, tütüncüden aldığı kâğıda ünlü ‘Haritada Bir Nokta’ öyküsünü yazan Sait Faik. Fırsat eşitliğinin önemini bilen; insanı, insanını çok seven Sait Faik, daha fazla öğrencinin bundan faydalanabilmesi için, mal varlığını ve kitaplarının telif haklarını Darüşşafaka Cemiyetine bırakmaya karar vermişti. Annesi Makbule Abasıyanık da onun bu arzusunu yazarın vefatından sonra yerine getirmişti. 1964’ten beri Darüşşafaka’da yetişen her çocuğun eğitiminde Sait Faik’in kitaplarının maddi ve edebî katkısı var. Bunun için kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.”

Güleç’in ardından, Sait Faik’in yaşamı ve öykücülüğü üzerine Mustafa Köz ve A. İlhan Gülek konuşmalar yaptı.  Bakırköylü Sanatçılar Derneği Başkanı Gülek, Ada Dostları Derneğinin efsanevi başkanı Perihan Ergun’un bir tablosunu dernek başkanı İbrahim Aycan’a takdim etti.

Ayrıca, Cumhuriyet aydını Ergun’un adının Burgazada’da bir sokağa verilmesi yönünde çağrı yapıldı.

Yönetmenler Engin Ayça ve Oğuz Makal, müzisyen Haluk Önol, Ada üzerine kitapları olan yazarlar Behlül Ablak ve Viktor Albukrek, Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Özturanlı, Adil İzci, Adalar Kültür Derneği Başkanı Özer Kangür ve Adalı yazarlar Buket Sunar ve Nilgün Atalay, Sait Faik’in edebiyattaki yerini ele alan kısa konuşmalarıyla etkinliğe katkıda bulundular.

Etkinlik, öykücünün son röportajının Nuray Gök Aksamaz ve Rüstem Kurtoğlu tarafından teatral bir sunumla paylaşılması ve yazarların okurlarına kitaplarını imzalamaları ile devam etti.

Program sonunda Ada Dostları Başkanı İbrahim Aycan, Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Oğuz Güleç ve TYS Başkanı Adnan Özyalçıner tarafından Gülsen Tuncer ve Ataol Behramoğlu’na plaket takdim edildi.

Anma programı, güne özel anı defterinin imzalanması, Ada Dostları Başkanı Aycan ve TYS Başkanı Özyalçıner tarafından tüm katılımcılara günün hatırasına teşekkür belgelerinin sunumu ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Etkinlik, sanatçılar Muharrem Uçar, Berkay Ürem ve Nevzat Yıldıran tarafından fotoğraflandı.