Berivan Kaya’dan yeni bir şiir kitabı: Filizlenme Ritmi
Berivan Kaya’dan yeni bir şiir kitabı: Filizlenme Ritmi
Berivan Kaya’nın üçüncü şiir kitabı Filizlenme Ritmi, Mayko Yayıncılık tarafından yayımlandı.
Altı yıl aradan sonra yayımlanan yeni kitapta yer alan şiirler tema, biçim, üslup farklılıklarına göre ayrılmış üç bölümden oluşuyor. Şairin önceki şiir kitaplarının odağındaki eylem ve inşa poetikasının farklı biçim denemeleriyle bu şiirlerinde de sürdüğünü görmekteyiz.
İlk bölüm ‘Milenyum Konuşmaları’ başlığı altında Kaya’nın 12 bölümlük nehir şiirinden oluşuyor. Kuşatılmışlık, sömürü, tek başınalık, umutsuzluk, sosyal yalnızlaşma temalarını bir bütün olarak toplumsal gövdenin sorgulama, direniş ve inşa imgelerine dönüştürüyor Kaya.
Gövde metaforu içerisine yerleştirilen toplumsal duyarsızlık eleştirisi aynı anda içsel bir tartışmaya da olanak tanıyor. Bütüncül semantik yapı, yan tema ve kurgularla diyalektik bağlam içerisinde kurulmuş farklı şiirleri çok çağrışımlı bir düşlem içinde çoğaltıyor. Kaya’nın kendi deyimiyle, insanın canlı eylemindeki lirizmin toplumla ve iradi dönüşümle olan praksis sesini ve bağını görünür kılmaya çalışıyor.
İkinci bölüm ’İstanbul’un 21’inci Yüzyılında’ başlığı altında sekiz şiirden oluşuyor. Kaya’nın; ‘milenyum konuşmalarının iç sesini İstanbul ölçeğinde daha görünür ve mikro boyutlara taşıdığı söylenebilir. Neoliberalizm çağının getirdiği küresel aynılaşmayı ve tahribatı, İstanbul gibi merkez bir metropol üzerinde kurgulamayı tercih etmiş Kaya.
Afrikalı göçmen işçiler, gaza boğulan kadınlar, oyun tabletlerince esir alınmış çocuklar, mülteci botları, tüketim düşkünleri, serbest bölgeler, esnek üretim bantları, betonlaşma gibi kapitalizmin tahrip ettiği öznelerle, doğayla ve mekanlarla sınıfsal bir dolayım kurarken aşkı ve direnişi aynı omurga içinde yan imgelerle birleştiriyor.
Yabancılaşmış, umutsuz, bencil bireye yönelik bir sorgulama aynı anda direniş inşa imkanlarının kurulmasıyla tematik alandaki salt eleştiri eksikliğinden kurtuluyor. Kaya ayrıca bu bölümde sinematografi, enstalasyon, bilgisayar oyunu, distopya gibi farklı alanlarla ilişki kurarak deneysel süreçler geliştirmiş.
Üçüncü bölüm “İğneli İmge” ise yedi şiirden oluşuyor. Diğer şiirlerde olduğu gibi toplumsal birliktelik ve aşk üzerinde düşünme ve tartışmaya çağıran aynı zamanda ironi ve yergi vuruşlarıyla ilerleyen temalar daha kısa şiirlere örülmüş.
Filizlenme Ritmi, direniş, yıkım ve inşa izlekleriyle, devrimin uzun süreli ritmini hayatın tüm hücreleriyle bağ kurarak şiirleştirmesinin yanı sıra, imge yapılarının özgünlüğü ve zengin katmanlığı içinde felsefi ve düşünsel çözümlemeye de davet eden şiirler.
Mayko Yayıncılık, 13 Kasım