28 Nisan 2024
Basın Duyurusu

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ BİLDİRİSİ (2014)

KADIN ÖZGÜRLEŞMEDEN YERYÜZÜ ÖZGÜRLEŞMEZ

Kadınlar, hakları ve özgürlükleri için yüzyıllardır savaşıyorlar. Onlar biliyorlar ki özgürleşmenin, kurtuluşun yolu hem kendileri için hem çocukları için direnmekten geçer.

New York tekstil işçilerinin kanlarıyla, canlarıyla, emekleriyle “eşit işe eşit ücret”, “Sekiz saatlik iş günü” gibi edindikleri haklarla bu yola bir kez girmiştir yeryüzü kadınları. Başka yaşamsal haklarını alana, özgürleşene kadar da tarihi temize çekmeye hazırdır onlar.
İşte 8 Mart, kadının özgürleşme savaşımının en önemli günüdür.

Bugün yeryüzü kadınları; cins ayrımcılığına, feodalizmin, kapitalizmin kadına dayattığı siyasal ve toplumsal baskılara karşı, emekçiler özgürleşme savaşımının yanı sıra emek savaşımı da veriyor.

İşte 8 Mart, emeğin bu aydınlık yolunun unutulmaz, silinmez adıdır.
Öyleyse emeğin, özgürlüğün güneşli yolunda sapmadan yürüyen ve kadınlara kurtuluşun gerçek yolunun dayanışmadan geçtiğini söyleyen, geleneği geliştirip bizleri daha güçlü kılan Rosa Luksenburglar’a, Aleksandr Kollantailer’a, Sena Muhaydliler’e, Ayçe İdil Erkmenler’e bu erdemli günde bin selam olsun!

Biliyoruz ki milyonlarca kadını özgürleştirecek olan, düzenin sınırlarına tutsaklık değil, emekçi kadınların gerçek ve köklü evrensel bilincidir.

Bu bilinç meşalesi, ateşini emekçi kadınlarımızın emek ve özgürlük direncinden almaktadır. Bu uzun ve anlamlı yolda tutsak düşen kadınlarımız önümüzü aydınlatıyor.

İşte 8 Mart, bu anlamlı ve zorlu yolda tutsaklıktan özgürlüğe atılan ilk adımdır.
Bu savaşımda emeklerini oğullarının, kızlarının emekleriyle birleştiren ve çocuklarını yitiren emekçi analarımızı da tarihin uçsuz bucaksız emek birikimiyle selamlıyorum.

Bu özel günde, emek tarihinin emekçi oğullarından Gezi Direnişi’nin ilk karanfili Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş’ı da özlemle anıyorum.

Gülsüm Elvan
(Üç mevsimdir uyuyan Berkin Elvan’ın annesi)