3 Mart 2024
DuyurularYazar DuyurusuYazarlar

Ruhan ODABAŞ

Şair, gazeteci yazar, eğitimci, oyuncu Ruhan Odabaş, 6 Mayıs 1938 tarihinde Artvin’nin Borçka ilçesinde doğdu. Öğretmen Okulu mezunudur. Eğitimini tamamladıktan sonra 7 yıl öğretmenlik, 20 yıl petrokimya işçiliği yaptı. Toplam 27 yıl gibi bir çalışma yaşamından sonra emekli oldu. SHP’de Kocaeli Merkez İlçe Başkanlığı, İl Sekreterliği gibi görevleri oldu. 1994 / 1999 yılları arasında da belediye meclis üyeliği yaptı.

Kısa öykülerini topladığı bir öykü kitabı ve birkaç tane de şiir kitabı var. Tiyatro tutkunudur da aynı zamanda. Öğretmen okulu yıllarında birkaç oyunda oynamıştı. Bu yanını bilen Selim Güneş (Karbeyaz filminin yönetmeni), 2010 yılında Karbeyaz adlı filminde “Kadir Dede”yi oynamasını istedi. Kırmadı ve oynadı. Altın Portakal’da yarışan filmlerden biri olarak Antalya’ya gidip o kırmızı halıda da yürüdü

Odabaş’ın mesleki bakış açısı konusunda “Yaşam resimle fotoğraf arası. Gözünüz deklanşörde iken eliniz fırçada olsun.” felsefesi unutulmayan sözleri arasındadır.

Güzel Yazılar, Berfin Bahar, Damar, Evrensel Kültür, Tay, Yalın ses, Ardıç Kuşu gibi birçok edebiyat dergisinde şiir ve öyküleri yayımlanan Ruhan Odabaş, Edebiyatçılar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir.

‘Kocaeli’ gazetesinde başlayan gazetecilik yaşamı şu anda ‘Özgür Kocaeli’ gazetesinde sürmekte.

Kitapları:

Şiir:

Camdaki Buğu

Adı Barış

Duyguların Damak Tadı

Adımı Siz Koyun

Geceye Sığmadı Aşk (2001)

Sonra (2004),

Pazartesi Şiirleri (2015)

Bere Do Daçxiri (Çocuk ve Ateş) (2021)

Ben Artvin’im (2022)

Derleme: